Nibud: veel jongeren hebben grote schulden

0

Een op de vijf 18- tot en met 24-jarigen heeft een betalingsachterstand: openstaande rekeningen bij de zorgverzekeraar, onbetaalde boetes of achterstanden bij de Belastingdienst. Het gaat bij 20% van die jongeren om bedragen van 2.500 euro of meer.

Dit blijkt uit het onderzoeksrapport Jongeren & Geld, over jongeren van 12 t/m 24 jaar, dat het Nibud uitvoerde. Het instituut vindt een dergelijke start van de financiële verantwoordelijkheid zorgwekkend.

Van alle jongeren (12 t/m 24 jaar) komt 11% frequent geld te kort. De reactie hierop bij veel jongeren is niks doen, want op=op. Als jongeren onder de 18 lenen, gaat dat om kleine bedragen. Het doorsneebedrag dat geleend wordt is zo’n 3 euro. 18-plussers hebben vaak een studieschuld (23%), maar ook heeft 19% van de 18-plussers al een betalingsachterstand.

Het Nibud ziet ook positieve resultaten in het onderzoek. Zo is het verrast over de belangrijke rol die ouders blijven houden bij jongeren van 18 jaar en ouder en het ziet hier een grote kans voor ouders. “Ook al denken ouders vaak dat hun rol uitgespeeld is naarmate hun kind ouder wordt, uit het onderzoek blijkt dat ouders nog van grote invloed zijn. Invloed die ze kunnen gebruiken om hun kind te helpen uiteindelijk financieel gezien op eigen benen te staan.”

Te spreken is het instituut ook over het feit dat de overgrote meerderheid van de jongeren spaart: 81% van de 12- tot en met 14-jarigen, 89% van de 15- tot en met 17-jarigen en 93% van de 18- tot en met 24-jarigen. Het spaarbedrag per maand neemt beduidend toe met de leeftijd, het gemiddelde loopt op van 23 euro bij de 12- tot en met 14-jarigen tot 200 euro bij de 18-plussers.

De jongeren met betalingsachterstanden sparen wel, maar minder vaak dan jongeren zonder betalingsachterstand (87% vs 94%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.