December blijft feestmaand voor inbrekers

0

In 2018 hebben voor het vijfde jaar op rij minder inbraken plaatsgevonden dan het jaar ervoor. Dat neemt niet weg dat het inbraakrisico tijdens de feestdagen explosief stijgt met 124% ten opzichte van andere dagen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), dat politiedata van de afgelopen vijf jaar onderzocht, inclusief inbraakcijfers van 2018 tot en met de maand november.

In 2017 (januari tot en met november) werd in totaal zo’n 46.915 keer ingebroken. Dit jaar (januari tot en met november) is er bijna 42.000 keer ingebroken, waarmee het aantal inbraken significant is gedaald met 10,9%.

Opmerkelijk genoeg was er afgelopen november een trendbreuk. Dit jaar waren er bijna een kwart méér inbraken (5.731 inbraken) dan vorig jaar in november (4.621 inbraken).

Kerstvakantie

Kijkend naar de piekperioden van inbraken, is de laatste week van het jaar het populairst onder inbrekers. Tijdens de kerstvakantie (22 december tot en met 6 januari) is er bijvoorbeeld 66% meer kans op inbraak vergeleken met zestien gemiddelde dagen van het jaar.

Tijdens de kerstdagen en Oud- en Nieuwjaarsdag is er zelfs sprake van een verhoogde inbraakkans van 124% ten opzichte van andere dagen.

Utrecht

Hoewel de meeste inbraken plaatsvinden in Amsterdam, is de kans dat er wordt ingebroken in Utrecht het grootst. Per inwoner vinden hier namelijk de meeste inbraken plaats en de kans op inbraak ligt hier 160% hoger dan het landelijk gemiddelde.

Ook in de directe omgeving van Utrecht is er een verhoogd risico op een inbraak. Zeist (158% extra risico) en de Bilt (125% extra risico bezetten de top-3 van plaatsen met de meeste inbraken per inwoner.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.