Wat zijn de bevoegdheden van een deurwaarder?

0

De termen deurwaarder en incassobureau worden dikwijls door elkaar gehaald. Veel mensen kennen niet het verschil tussen beide instanties, terwijl er zeer belangrijke verschillen zijn.

Daarbij geldt ten eerste dat niet iedereen zomaar een deurwaarder kan worden. Een incassobureau oprichten kan iedereen doen, ongeacht ervaring, expertise en diploma’s. Een deurwaarder daarentegen heeft een specifieke opleiding gevolgd en is ook benoemd door de Kroon. Hierdoor hebben deurwaarders enkele wettelijke bevoegdheden die een incassobureau niet heeft.

Het is zelfs zo dat in de praktijk een incassobureau wel eens met beslaglegging wil dreigen, maar dit eigenlijk helemaal niet kan zonder tussenkomst van een deurwaarder.

Wat doet een deurwaarder?

Als een onderneming een openstaande factuur niet betaald krijgt zal het in eerste instantie naar een incassobureau stappen. Een incassobureau opent een incassoprocedure dat vooral bestaat uit het verzenden van aanmaningen, aanzeggingen en telefoontjes met de debiteur. Als de debiteur alsnog niet betaald, zal een incassobureau verder geen bevoegdheden hebben.

Als de onderneming toch zijn geld wil ontvangen, dan zal er een gerechtelijke procedure gestart moeten worden. Dan komt de incasso deurwaarder om de hoek kijken. Er moet namelijk een dagvaarding worden uitgebracht en worden overhandigd aan de debiteur. Dit is de taak van de deurwaarder.

Als de rechter vonnis heeft uitgesproken dan zal de deurwaarder het vonnis overdragen aan de debiteur. Naast het uitbrengen en overhandigen van dagvaardingen en vonnissen zal de deurwaarder ook juridisch advies geven en juridische bijstand leveren in kantonrechtzaken.

De deurwaarder en beslaglegging

Een zeer belangrijke bevoegdheid van de deurwaarder is de uitvoering van het vonnis. Als een debiteur een vonnis tot betaling opgelegd heeft gekregen en daar geen gehoor aan geeft, zal de deurwaarder zijn bevoegdheid mogen gebruiken om alsnog tot inning over te kunnen gaan. Dit zal onder andere kunnen door beslaglegging.

Hierbij kan de deurwaarder beslag laten leggen op de bezittingen van de debiteur. Dit kan gaan om zowel roerende als onroerende zaken, maar ook beslaglegging op het inkomen en de bankrekeningen van de debiteur. Als een woning ontruimt wordt zal de deurwaarder daarbij aanwezig zijn en werkt daarbij samen met de politie of justitie. Ook het organiseren van openbare verkopen of veilingen worden door de deurwaarder uitgevoerd.

Beroepsorganisatie

Elke deurwaarder is verplicht automatisch aangesloten bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Deze organisatie zorgt voor bescherming van de titel deurwaarder en dat het beroep goed uitgevoerd wordt en de kwaliteit hoog blijft. Hiervoor biedt de beroepsorganisatie (aanvullende) opleidingen aan en brengen zij regelmatig verordeningen uit waaraan de deurwaarders moeten voldoen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.