Waar levert spaargeld nog rente op?

0

Wie spaargeld bij een bank stalt krijgt daar normaal gesproken een rentevergoeding voor. De economische theorie zegt het zo mooi ‘een vergoeding voor het ter beschikking stellen van geld’. De bank kan dat geld immers weer uitlenen en daar rente voor ontvangen. De theorie zegt ook dat de spaarrente de inflatie zou moeten compenseren: door die inflatie kun je immers in de toekomst minder kopen voor die euro’s.

Spaarrente nagenoeg nul

Tot zover de theorie. De praktijk laat tegenwoordig een heel ander beeld zien. De spaarrente is nagenoeg nul terwijl de inflatie behoorlijk is opgelopen. We zitten in de bizarre situatie waarin banken geld over hebben – ze willen dat spaargeld helemaal niet. Hun overtollige middelen moeten ze namelijk stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB) – en daarvoor geldt een negatieve rente: ze moeten betalen om het daar neer te zetten.

Hogere rente bij banken in het buitenland

Bij de Nederlandse banken is de hoogste rente voor vrij opvraagbaar spaargeld op dit moment… schrik niet… 0,05%. De hóógste, de rest is dus nog lager. Er zijn wel mogelijkheden om meer rente te krijgen voor vrij sparen: bij banken in het buitenland. De top van de rentevergelijking bevat maar liefst 6 banken buiten Nederland. Banken uit Frankrijk, Estland, Spanje, Zweden (2x) en Duitsland.

Depositorente iets beter

Wie zijn geld liever onder het Nederlandse depositogarantiestelsel houdt, kan een deposito overwegen. Daarmee staat het geld voor een periode vast, opnemen is in beginsel niet mogelijk. De depositorente is wel duidelijk beter: Yapi Kredi (met Nederlandse spaargarantie) vergoedt op dit moment 0,40% voor 1 jaar vast, 0,55% voor 3 jaar vast. De Nederlandse grootbanken doen niet mee – alleen Rabobank staat nog in de vergelijking, met een rente van 0,01%.

Deposito’s in het buitenland

Ook bij de deposito’s geven diverse banken in het buitenland meer rente. De Letse Rietumu Bank steekt Yapi Kredi naar de kroon met een vergoeding van 0,7% voor 1 jaar en 1,1% voor 3 jaar vast. Bij voldoende vertrouwen heeft in het garantiestelsel van Letland kan het een overweging zijn.

Zakelijke spaarders hebben pech

Particuliere spaarders kunnen dus via het buitenland en/of via een deposito nog wel wat rente krijgen voor hun gespaarde euro’s. Hoe zit dat bij zakelijke spaarders? Die hebben simpelweg pech.  Voorheen haalden de banken die zakelijke reserves graag binnen – nu is dat compleet anders. De rente op zakelijke spaarrekeningen staat overal op 0,00%, behalve bij Rabobank. Die vergoedt bij lage spaarbedragen nog … 0,01%.

Deposito voor zakelijk spaargeld

Een zakelijk deposito dan misschien? Niet echt een serieus alternatief: tot 5 jaar vast is de maximale rente 0,04%. Welk bedrijf wil voor die vergoeding zo lang geld vastzetten?

Zakelijk sparen in het buitenland

Zakelijk sparen in het buitenland – dat wordt tot op heden niet aangeboden, in elk geval niet via een internationaal spaarplatform. Wellicht dat de zakelijke spaarder zelf een bank in het buitenland kan benaderen. Dat is niet verboden, als het geld wel netjes opgegeven wordt aan de Nederlandse fiscus.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.