Steeds meer personen krijgen lease auto van de zaak

1

Het is al een veel voorkomend verschijnsel: een auto van de zaak mee naar huis brengen.

Een extra voordeel dus, omdat de auto na werktijden ook privé gebruikt kan worden. Dat is toch wel een enorme besparing op het budget omdat zo een auto van de zaak jouw eigen auto (indien aanwezig) ontlast. Denk maar aan het onderhoud en de afschrijving.

Zelfs voor zij die niet over een eigen auto beschikken is zo een “bedrijfs” auto een ware uitkomst. Een betaalbare auto leasen is steeds meer de trend voor bedrijven. Er zijn echter wel wat zaken waar je rekening mee moet houden.

Hoe zit dat met de bijtelling?

Tenminste, wanneer je meer dan 500 kilometers prive op jaarbasis aflegt. Een goede administratie is dus zeker vereist om alles duidelijk aan de Belastingdienst voor te leggen. Voor het berekenen van de bijtelling wordt er gekeken naar de CO2-uitstoot van de auto en de cataloguswaarde. Uitzondering hierop vormen de auto’s die 15 jaar en ouder zijn. Voor die wordt er gekeken naar de marktwaarde. Dat kan aardig schelen bij het te betalen bijtellingsbedrag en worden zulke relatief oude auto’s toch nog veel als zakelijke lease auto’s gebruikt.

Soms wordt er door de werkgever een eigen bijdrage gevraagd voor het privé mogen gebruiken van de auto. Deze wordt dus gewoon van het loon afgetrokken en betaal je eventueel nog een rest-bijtelling. Het totaalbedrag (eigen bijdrage en rest-bijtelling) mag het volledig te betalen bedrag van de bijtelling niet overschrijden. Het is daarom goed om altijd bij het aangeboden krijgen van zo een auto van de zaak, de hoogte van het leasebedrag zelf te berekenen.

Veel werkgevers laten de keuze over aan de werknemer  voor het maken van een juiste keuze. Met inachtneming van alle bepalende factoren voor de hoogte van de bijtelling en natuurlijk het inkomen, kan vervolgens een lease auto uitgekozen worden die financieel gezien verantwoordt is en ook nog zal passen bij de zakelijke rol die het ook nog moet vervullen. Een ander voordeel is dat de aansprakelijkheidsverzekering er altijd bij in zit, net als reparatie en onderhoud. Belangrijk bij de besluitvorming is dus een goede informatiestroom.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar
  • mz

    Au! wat een taalfouten in dit stuk. Haast niet te lezen.