Recordhoogte AEX: wat doen als belegger?

0

De AEX kende in april een bijzonder goede maand. Het overgrote gedeelte van de maand sloot de koers aan het einde van de dag op meer dan 700 punten. Op 16 april werd er zelfs 716,80 punten genoteerd. Het afgelopen jaar was er al sprake van een opgaande lijn, en nu is zelfs het oude record uit 2000 van 701,56 punten uit de boeken verdwenen. Wat is het beste om te doen als belegger bij een hoge (en juist een erg lage) koers?

Wat te doen qua beleggen bij hoge koersen?

Geld is momenteel erg goedkoop. Centrale banken pompen al een tijdlang veel geld in economieën, en houden de rente laag. Bedrijven maken mooie winsten. En ondertussen levert spaargeld weinig tot niets op (en verdampt vermogen zelfs steeds vaker). Meer mensen krijgen hierdoor interesse in beleggen. Het beurssentiment is ook erg positief, nu het einde van de coronacrisis in zicht lijkt te zijn. Maar ook veel mensen hebben het gevoel dat de kans groot is dat op de recente all-time high een dip volgt. Het is echter een gegeven dat beleggen in een gespreide portefeuille met diverse beleggingscategorieën voor lange termijn, nog altijd betere vooruitzichten heeft dan sparen.

Maar het is ook belangrijk in het achterhoofd te houden dat koersen altijd kunnen dalen. Bij beleggen speelt vaak emotie mee. Heb je er weinig verstand van, of geen zin of tijd je er dagelijks mee bezig te houden? Geef het dan uit handen, bijvoorbeeld door te beleggen bij Evi van Lanschot. Je persoonlijke beleggingscoach houdt dan voortdurend risico’s en kansen voor je in de gaten. Twijfel je nog over nu wel of niet instappen? Onthoud dat sparen en beleggen geen keuzes zijn die elkaar uitsluiten. Je kunt geleidelijk aan beginnen met beleggen. Bijvoorbeeld door dit eerst met een kwart van je spaargeld te doen. Voel je je er comfortabeler bij, dan kun je verder uitbreiden.

Wat te doen bij een dip op de beurzen?

Naast het record afgelopen maand zijn er de afgelopen jaren ook dips geweest. Een van de meest opzienbarende voorbeelden was de internetbubbel uit 2000. Meer recent was de dip in maart 2020 aan de vooravond van de coronacrisis. Mogelijke toekomstige risico’s vormen tegenvallende groeicijfers van de VS of China, of een minder ruim beleid van centrale banken. Veel beleggers schieten bij een dip gelijk in de paniekstand. Het is echter belangrijk om juist niet in paniek te gaan handelen, maar rustig te blijven. Laat niet inspelen op emoties en blijf naar de grote lijn kijken. Ook hier geldt immers voor dat op de lange termijn gespreid beleggen een betere kans geeft op een mooi rendement dan het veilige sparen.

Meer over de AEX

Heb je interesse in beleggen in de AEX? Dan is wat achtergrondinformatie over de AEX wel handig. De Amsterdam Exchange Index bestaat uit de 25 grootste fondsen of aandelen van de Amsterdamse beurs. Voorbeelden hiervan zijn Shell, Unilever, Randstad, Heineken en ASML. In de AEX-index zijn alleen aandelenkoersen meegenomen, maar wordt niet gekeken naar de winstuitkering of dividend. Daarom kijken beleggers voor een breder perspectief vaak ook naar de AEX-GR, de AEX Gros Return Index. Ook breder ingedeelde indices kunnen een goede graadmeter zijn. Voorbeelden hiervan zijn de EuroStoxx 50 of 100-index, met daarin de 50 en 100 grootste bedrijven van de eurozone.

De AEX bestaat grotendeels uit multinationals die wereldwijd opereren. Presteren zij goed, dan hoeft het niet meteen te zeggen dat het ook heel goed in Nederland gaat. Het zegt echter wel iets over de algehele wereldwijde sentiment.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.