Moet het Nederlandse bedrijfsleven aan de cryptovaluta?

0

Cryptovaluta als Bitcoin, Ethereum en Ripple bestaan alweer een tijdje, en dat had niet iedereen verwacht. Wie zet er immers zijn geld om in iets ontastbaars als een virtuele munt?

Inmiddels is gebleken dan je daar heel rijk van kan worden, getuige de forse stijgingen die de Bitcoin koers in haar bestaan heeft ondergaan. Het vertrouwen in cryptovaluta is daarmee fors gestegen het afgelopen decennium. Maar betekent dat ook dat Nederlandse bedrijven zich moet gaan openstellen om cryptovaluta als betaalmiddel te gaan accepteren?

Onzekere koersen

Een belangrijke reden voor bedrijven om cryptovaluta niet als betaalmiddel te accepteren, is de onzekerheid van de waarde die het vertegenwoordigt. De koers van de euro is tamelijk stabiel, waardoor je er vrij zeker van kunt zijn dat de duizend euro die je vandaag ontvangt over een paar maanden nog een vergelijkbare waarde vertegenwoordigt. Cryptovaluta zijn aanzienlijk minder waardevast. De Ripple koers of de koers van Ethereum kan relatief snel een noemenswaardige verandering ondergaan die in je voordeel, maar ook in je nadeel kan zijn. Dat maakt het lastig om er als bedrijf op te vertrouwen als betaalmiddel.

Handig voor internationale handel

Wat wél een groot voordeel is van cryptovaluta, is dat dezelfde over de hele wereld voor dezelfde waarde gebruikt kan worden. Dat lost voor internationale handel het probleem van het inwisselen van valuta op. De klant hoeft zijn geld niet in te wisselen om jou te kunnen betalen, of jij hoeft de betaling die je ontvangen hebt niet om te wisselen om er hier mee te kunnen betalen. In die zin is cryptovaluta eigenlijk erg handig voor internationale handel.

Lange transactietijd

Moet het Nederlandse bedrijfsleven aan de cryptovaluta?Wat minder handig is aan betalingen met cryptovaluta, is dat ze niet zo snel verlopen als banktransacties. Betaal je met de pinpas of de creditcard, dan is de betaling snel bevestigd. Bij cryptovaluta duurt dit gemiddeld tien minuten voordat de betaling gevalideerd is. Tot die tijd zal de klant moeten wachten om verder te kunnen gaan met zijn leven. In die zin is het een beetje als ‘tanken’ met een elektrische auto.

Geen creditcard-disputen

Bij betaling voor producten of diensten kan door de klant gebruik gemaakt worden van een creditcard. Dit is immers een handige manier om internationaal betalingen mee te verrichten. De kopersbescherming die creditcardmaatschappijen klanten bieden, kunnen bedrijven echter hoofdpijn bezorgen. Binnen 60 dagen kan een bedrag teruggeboekt worden als niet kan worden aangetoond dat de transactie gewenst en legaal was. Die tussenpersoon die betalingen kan terugboeken heb je niet bij cryptovaluta, omdat daar geen bank of creditcardmaatschappij tussen zit. Als de betaling is gevalideerd, is het geld van jou.

Het heeft zo z’n voordelen en z’n nadelen dus, het accepteren van cryptovaluta als betaalmiddel. Toch is het de moeite waard voor bedrijven om er eens serieus over na te denken. Steeds meer mensen raken hun vertrouwen in banken kwijt en willen met cryptovaluta kunnen betalen. Die markt loop je mis als je je als bedrijf niet openstelt voor cryptovaluta.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.