Je financiën optimaliseren? Zo doe je dat

0

Door de financiën van je bedrijf te optimaliseren, stel je de toekomst van je bedrijf veilig. Heb je het financiële plaatje namelijk niet op orde, dan kan dat een bedreiging voor je bedrijf vormen.

In dit artikel delen we daarom een aantal belangrijke tips om als ondernemer de financiële kant van je bedrijf optimaal te maken. Alvast veel succes!

Wees accuraat en punctueel met facturen

De eerste tip die we je mee willen geven, is om accuraat en punctueel te zijn met facturen. Dit houdt in dat je systematisch bijhoudt hoeveel uren je kwijt bent aan een project en dit tijdig factureert. Wacht niet te lang met het sturen van een factuur, want dat heeft twee mogelijke gevolgen.

Als je niet systematisch bent met het bijhouden van uren, dan weet je op het moment van het aanmaken van de factuur misschien niet precies meer hoeveel uren je in rekening moet brengen. Wacht je te lang met het sturen van een factuur, dan is dit ook slecht voor je cashflow. Je draait dan wel omzet, maar je hebt maar weinig geld op de bankrekening staan.

Houd de betalingstermijn voor klanten zo kort mogelijk

Deze tip sluit eigenlijk aan op de vorige tip die we gaven. Probeer altijd een zo kort mogelijke betalingstermijn af te spreken met je klanten. Je hoeft dan minder lang op je geld te wachten nadat je de werkzaamheden hebt verricht. In sommige gevallen is het misschien zelfs mogelijk om een betaling te ontvangen voordat je begint met de werkzaamheden. Dat is misschien wel het ideale scenario, omdat je dan direct leveranciers kunt betalen en niet zelf geld bij hoeft te leggen.

Overweeg factoring

Misschien heb je wel eens van de term factoring gehoord. Het is een populaire manier van “financiering” onder ondernemers. We schrijven financiering tussen haakjes, omdat we bij factoring niet spreken van een traditionele lening, maar van facturen verkopen.

Bij factoring verkoop je een uitgaande factuur aan een factoringmaatschappij. Dit bedrijf geeft je direct geld voor je factuur, meestal het volledige factuurbedrag minus een paar procent. Zo hoef je niet dertig dagen te wachten op je geld, maar vaak minder dan 24 uur. Dat is een enorme boost voor je cashflow! Bovendien bespaart factoring je een hoop tijd, want de factoringmaatschappij neemt het beheer van je debiteuren over. Je hoeft dus niet zelf meer je betalingsherinneringen te sturen. De voordelen van factoring zijn dus legio. Wanneer ga jij ermee aan de slag?

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.