Flink beweging in de spaarrente

0

Na een periode waarin spaargeld nagenoeg niets opleverde begint er weer beweging in de spaarrente te komen. Eén voor één komen banken met renteverhogingen voor spaarrekeningen en deposito’s. Waar zit je nu dan goed met je spaargeld?

Grootbanken laten het afweten

Vooralsnog laten de grootbanken van Nederland het afweten bij de spaarrentes. Zowel op spaarrekeningen als op deposito’s is er nog weinig beweging bij ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS Bank.

Nauwelijks rente voor vrij opvraagbaar spaargeld
De rente voor vrij opvraagbaar sparen staat onbeweeglijk op 0,00% of 0,01%, terwijl inmiddels diverse kleinere Nederlandse banken én buitenlandse partijen hun rente behoorlijk verhogen.

Deposito beter maar nog steeds mager
Alleen wie bereid is om geld voor meerdere jaren vast te zetten op een deposito kan bij de grootbanken wat rente krijgen. Ook deze deposito’s leveren echter bij andere banken in Nederland én in het buitenland veel meer rente op.

Banken in het buitenland

Voor de beste rentes moet spaargeld verhuizen naar een bank in een ander Europees land. De spaargarantie is in ieder EU-land hetzelfde: € 100.000 per persoon (of de tegenwaarde daarvan in lokale valuta). Wie vertrouwen heeft in de garantie van het land kan tegenwoordig vrij eenvoudig een spaarrekening aanhouden in allerlei EU-landen.

Vrij sparen: Frankrijk en Estland
De hoogste spaarrente voor vrij opvraagbare spaarrekeningen wordt al een paar maanden geboden door de Franse Renault Bank en Bigbank uit Estland. Na de eerste renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) hebben beide hun rente verder verhoogd, ze vergoeden inmiddels 0,65%.

Deposito: Italië
De beste depositorentes  zijn te vinden in Italië: Banca Progetto vergoedt 2,20% rente voor 1 jaar, 2,40% voor 2 jaar en zelfs 2,70% voor 3 jaar vast.

Hogere spaarrentes onder Nederlandse garantie

Toch aarzelen veel Nederlanders om hun geld over te hevelen naar een bank in het buitenland. Ze accepteren liever een wat lagere spaarrente om binnen de zekerheid van de Nederlandse spaargarantie te blijven. Voor hen is er ook goed nieuws: diverse kleinere banken in eigen land hebben hun rentes verhoogd.

YapiKredi en LeasePlan Bank in top 5 hoogste rente
Zo staat YapiKredi inmiddels met een rente van 0,50% (was 0,01%) op nummer 3 in de vergelijking voor Vrij sparen, en LeasePlan Bank met 0,40% (was 0,05%) op een gedeelde 4e plaats.

Deposito 1 jaar vast 1,75%
Ook bij de deposito’s zijn er enkele Nederlandse partijen die enigszins meedoen. Vooral YapiKredi, die voor 1 jaar vast 1,75% rente vergoedt, voor 2 jaar is dat 2,00% en voor 3 jaar 2,15%.

Vastzetten een goed idee?

De vraag is of het op dit moment een goed idee is om spaargeld voor langere tijd vast te zetten. De rentes gaan snel omhoog en worden steeds aantrekkelijker. Vanaf het moment van vastzetten kan de spaarder profiteren van het renteverschil tussen de spaarrente en de depositorente.

Aan de andere kant is de verwachting dat de ECB de rente nog behoorlijk verder zal gaan verhogen – en geld dat al vastgezet is profiteert daar niet van mee.

Wat is wijsheid? Dit is een heel persoonlijke keuze, afhankelijk van de verwachting die de spaarder heeft van de ontwikkeling van de rentes in de nabije toekomst.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.