Financiële vacatures van de toekomst

0

Door technologie en automatisering ontwikkelt de arbeidsmarkt zich in sneltreinvaart. Al deze ontwikkelingen zullen er in de (nabije) toekomst voor zorgen dat sommige financiële vacatures overbodig zullen worden. Welke functies zullen de overhand hebben en hoe zorg je ervoor dat je aantrekkelijk blijft voor werkgevers in de financiële sector?

Finance is meer dan cijfers

De financiële sector omvat een lange tijd al veel meer dan alleen cijfers. Data, technologie en automatisering spelen een steeds grotere rol in deze branche. Het is dan ook van groot belang om dit mee te nemen wanneer je gaat zoeken naar financiële vacatures.

Naast verschillende soorten functies, zijn er ook bepaalde vaardigheden die veel terugkomen in financiële vacatures. Vaardigheden die vaak gevraagd worden, zijn onder andere flexibiliteit, nieuwsgierigheid, gedrevenheid en analytisch vermogen. Het ontwikkelen van deze vaardigheden kan je een streepje voor geven in het sollicitatieproces.

Naast dat automatisering, technologie en data een steeds grotere rol gaan spelen in de financiële branche, vormen tools als Artificial Intelligence (AI) en Big Data steeds meer de basis voor beslissingen en adviezen. Deze tools worden onder andere gebruikt voor het opsporen van fraude en het voorspellen van belangrijke trends binnen de financiële sector.

Top 3 financiële vacatures

Hoe vertalen deze trends in de financiële wereld en gewilde vaardigheden zich nu naar financiële vacatures? Als we kijken naar de top drie van financiële vacatures, komen functies met analytische kenmerken veel naar boven. We zetten de top drie voor je op een rij:

1.      Financial A.I. of Business Analist
Als financieel of business analist houd je de financiële gezondheid van het bedrijf in de gaten. Je bent verantwoordelijk voor het analyseren van de financiële gegevens, het identificeren van trends en het maken van prognoses op basis van die trends. In wezen ben je de schakel tussen de lange termijndoelen van het bedrijf en de alledaagse gang van zaken.

Wat heb je nodig voor deze functie? Een sterk analytisch vermogen, kennis van financiële modellen en het kunnen vertalen van complexe gegevens naar behapbare en bruikbare inzichten (voor het nemen van strategische beslissingen).

2.      Forensisch Accountant
Forensische accountants worden ingeschakeld bij fraudeonderzoeken, witwaspraktijken en andere financiële misdrijven: het zijn de detectives van financiële sector. Onderdeel van het takenpakket is het onderzoeken van verdachte transacties, analyseren van financiële gegevens en het opstellen van rapportages die als bewijsmateriaal dienen in juridische procedures. Vaardigheden die goed van pas komen, zijn een scherp inzicht in de juridische aspecten van financiële criminaliteit en een sterk analytisch vermogen.

3.      Financial Planning & Analysis
Een financieel planner houdt zich bezig met het opstellen van een financieel strategisch plan. Je adviseert, analyseert situaties en stelt prognoses op. Thema’s die veel voorbijkomen zijn investeringen, risicobeheer, pensioenplanningen en vermogensopbouw. Het vereist vaak nauwe samenwerking met klanten of bedrijven om hun financiële doelen te begrijpen en een op maat gemaakt plan te ontwikkelen voor het behalen van deze doelen.

Deze functie vereist financiële expertise, communicatieve vaardigheden en de kunst om complexe financiële concepten te vertalen naar begrijpelijke taal.

Hoe maak je een keuze?

Dit is een kleine greep uit de mogelijkheden in financiële vacatures binnen de branche. Wanneer je aan de start staat van je carrière, is het aan te raden je niet te beperken in je zoektocht tot één bedrijf of functie. Het kan eventueel verstandig zijn om eerst een Finance traineeship te volgen om te kijken wat het beste bij je past. Lees je goed in en baseer je keuze niet enkel op salaris, wat in het begin wel verleidelijk kan zijn. Kijk eerder naar doorgroeimogelijkheden, de waarden van het bedrijf en of de gezochte vaardigheden aansluiten bij jouw vaardigheden. Zo vind je uiteindelijk de financiële vacature die bij jou past!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.