De verwerking van de aanschaf van gebruikte bedrijfsmiddelen in de boekhouding

0

Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren te maken gehad met flinke kostenstijgingen. Denk aan de prijzen van energie en brandstoffen, grondstoffen en materialen en loon. Dit alles legt druk op de marges.

Niet alle prijsstijgingen kunnen zomaar doorberekend worden aan klanten. Aangezien de vraag hoog blijft, moeten bedrijven blijven investeren om producten te kunnen leveren. Om de financiële positie niet te veel onder druk te zetten, groeit de populariteit van gebruikte bedrijfsmiddelen. Bovendien past dit helemaal in het plaatje van duurzaam ondernemer. Diverse voordelen dus, maar hoe verwerk je de aanschaf van gebruikte bedrijfsmiddelen eigen in de boekhouding?

Kan dat eigenlijk wel: een gebruikt bedrijfsmiddel in de boekhouding?

Allereerst is het goed om het misverstand uit de weg te helpen dat zakelijke uitgaven aan tweedehands artikelen fiscaal niet te verwerken zijn. De Belastingdienst zegt namelijk over zakelijke kosten het volgende:

“Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben.”

Zolang het gaat om bedrijfsmiddelen die je niet koopt om weer door te verkopen, en die je nodig hebt voor de bedrijfsuitvoering en het produceren van goederen, mag je deze administratief verwerken. En heb je voordeel van diverse fiscale regelingen.

Om aan te geven om welke regelingen het kan gaan, wordt hieronder een praktijkvoorbeeld gegeven. Stel dat de heftrucks in het bedrijf vervangen moeten worden. Er wordt ter vervanging gekozen voor de aanschaf van gebruikte heftrucks. Hoe verwerk je deze in de boekhouding, en welke fiscale voordelen zijn er?

Aftrekbaarheid van de btw

Heb je gebruikte heftrucks bij een bedrijf gekocht? Dan zal de verkoper btw hebben berekend. Deze btw mag je bij de volgende btw-aangifte aftrekken van de ontvangen btw uit omzet.

Afschrijving van het bedrijfsmiddel

Grote zakelijke investeringen kun je afschrijven. Zo verdeel je de kosten over de jaren waarin je het bedrijfsmiddel gebruikt. Investeringen schrijf je af in minimaal vijf jaar. In het berekenen van de afschrijving neem je de aanschafprijs mee, de levensduur en de restwaarde.

De Kleine Investeringsaftrek (KIA)

Om in het aanschafjaar een hogere afschrijving te kunnen toepassen, kun je gebruikmaken van de KIA. Bij een investering van 2.601 tot 63.716 euro (in deze prijsrange zal een gebruikte heftruck waarschijnlijk vallen) mag je in 2023 bovenop de jaarlijkse afschrijving nog eens 28 procent van het investeringsbedrag aftrekken.

Subsidie met de MIA/VAMIL-regeling

Tot slot is het ook goed om te weten dat je bij de aanschaf van een heftruck aanspraak kunt maken op bepaalde subsidieregelingen. De MIA/VAMIL-regeling biedt bijvoorbeeld fiscaal voordeel als je investeert in milieuvriendelijke producten. Kies je bijvoorbeeld voor een elektrische Still heftruck? Dan kun je tot wel 36 procent van de investeringskosten extra aftrekken van de fiscale winst. Let hierbij wel goed op alle voorwaarden en extra eisen. Bij een elektrische heftruck moet het hefvermogen bijvoorbeeld minimaal vijf ton zijn.

Regelingen kunnen investeringen behoorlijk verlagen

Bedrijven stellen investeringen wel eens uit omdat ze denken dat er niet genoeg financiële ruimte is. Onderzoek echter goed van welke regelingen je gebruik kunt maken. De uiteindelijke investering valt soms veel lager uit zoals je hebt kunnen lezen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.