TVL ook voor startende ondernemers

0

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is vanaf 31 mei ook geopend voor startende ondernemers. Met de aparte startersregeling kunnen ondernemers die tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel een aanvraag indienen voor steun bij het betalen van hun vaste lasten.

De regeling is bedoeld voor mkb’ers en zzp’ers met een vestigingsadres anders dan hun woonadres. Ondernemers die in het eerste kwartaal van dit jaar 30% omzetverlies hadden ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 kunnen een aanvraag doen. Het maximale subsidiebedrag is 124.999 euro. Voor het tweede kwartaal van dit jaar kunnen startende ondernemers gebruik gaan maken van de algemene TVL-regeling.

Startende ondernemers konden vaak beperkt of geen gebruik maken van de reguliere TVL-regeling, omdat zij niet over omzetgegevens uit de referentieperiode in 2019 beschikken, of omdat zij startten na 15 maart 2020 en daardoor niet in aanmerking kwamen voor steun. Met de TVL voor startende ondernemers wordt gekeken naar het derde kwartaal van 2020. Dit was voor veel ondernemers een relatief goed kwartaal omdat er minder beperkende maatregelen waren dan andere kwartalen sinds het begin van de coronacrisis.

Voorwaarden

De voorwaarden van de Tegemoetkoming Vaste Lasten voor startende ondernemers zijn grotendeels hetzelfde als van de algemene TVL-regeling. Ondernemers met minimaal 30% omzetverlies, 1.500 euro vaste lasten per kwartaal en een vestiging in Nederland anders dan het huisadres kunnen een aanvraag doen voor steun. Het subsidiepercentage blijft 85%, zoals ook voor de TVL van het eerste kwartaal het geval was. Het maximale subsidiebedrag voor het eerste kwartaal is 124.999 euro. Bij een subsidiebedrag vanaf 25.000 euro is een verklaring van een deskundige derde nodig, zoals een boekhouder of accountant.

Startende ondernemingen die deel uitmaken van een groep van twee of meer ondernemingen komen niet in aanmerking voor de TVL voor startende ondernemers. Zij worden niet als starter gezien. Dit geldt bijvoorbeeld voor dochterondernemingen, werkmaatschappijen of een nieuw filiaal onder een aparte BV.

Tweede kwartaal van 2021

De TVL voor startende ondernemers wordt vanaf het tweede kwartaal van 2021 in de algemene TVL-regeling opgenomen. Alle ondernemers kunnen dan uit twee kwartalen kiezen voor de referentieperiode: het tweede kwartaal van 2019 of het derde kwartaal van 2020.

Ondernemers die in aanmerking komen voor de regeling doen een aanvraag op de website van RVO.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.