‘Zorg dat je de zin in het ondernemen niet kwijtraakt’

0

Rolf en Sylvia van der Beek werkten respectievelijk voor VCN en VCN United Capital toen zij los van elkaar besloten de stap naar het zelfstandig ondernemerschap te maken.

“Leer ondernemen vanuit je essentie en stop met daadkracht management”

Vorig jaar brachten zij hun afzonderlijke expertise samen in Beek en Beek Ondernemersbegeleiding en helpen zij ondernemers te groeien in leiderschap, communicatie en effectiviteit. Niet door alleen bedrijfskundig naar een bedrijf te kijken, maar juist de menselijke kant als uitgangspunt te nemen.

Ondersteunen en trainen

Bij VCN was het ondersteunen en trainen van businesspartners en nieuwe advieskantoren onderdeel van hun (management-/sales-) functies. Die ervaring namen Rolf en Sylvia mee in de afzonderlijke bedrijven die ze daarna zijn gestart. Rolf vanuit zijn opleiding en kennis van bedrijfskundig management en strategie. Sylvia vanuit systemisch coachen en begeleiden van ondernemers en teams. Vorig jaar hebben ze die twee werelden samengebracht in hun gezamenlijke onderneming Beek en Beek Ondernemersbegeleiding. Rolf: “We merkten tijdens het sparren steeds vaker dat onze afzonderlijke expertises de ondernemers nog meer te bieden hadden. Als wij samen naar een bedrijf gingen werden zowel de bovenstroom (rationele zaken) als de onderstroom (zachte factoren als mens en gevoel) belicht. Dat bleek in de praktijk een gouden match.”

Boven- en onderstroom

De bovenstroom binnen een onderneming wordt gevormd door de zichtbare en meetbare aspecten, zoals de formele structuur, strategie, doelen, processen en resultaten. Dit omvat alles wat duidelijk zichtbaar en meetbaar is in de organisatie. De onderstroom daarentegen verwijst naar de onzichtbare en moeilijker meetbare aspecten van een onderneming, zoals de cultuur, normen, waarden, overtuigingen, emoties en impliciete gedragingen van medewerkers. Het omvat de verborgen dynamieken en psychologische aspecten die van invloed zijn op het gedrag en de prestaties van de mensen. Juist die belangrijke onderstroom blijft vaak onderbelicht in coachingtrajecten, die veelal zijn gericht op meetbare doelen.

Onderscheiden

Reden voor Beek en Beek Ondernemersbegeleiding om zich juist met die combinatie te willen onderscheiden. Ondernemersbegeleiding is niet alleen interessant voor de financieel adviseur als ondernemer, met deze dienstverlening van Beek & Beek kan de adviseur ook zijn zakelijke klant bedienen. Dat creëert niet alleen een extra toegevoegde waarde in het zakelijke segment, maar zorgt ook voor een sterkere klantbinding en een boeiende klantrelatie.

Lees hier het hele interview met Rolf en Sylvia van der Beek in de digitale InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.