Paul Staps: ‘Omarm veranderingen die het werk makkelijker maken’

0

Na een carrière van 44 jaar in de financiële dienstverlening gaat Paul Staps (64) met vervroegd pensioen. De hypotheken- en adviesbranche blijven hem wel nauw aan het hart liggen, merk ik tijdens dit afscheidsinterview. Zijn boodschap aan het intermediair: “Omarm veranderingen die het werk makkelijker kunnen maken voor je.”

Staps, die zich nog tot 1 mei Manager Intermediaire Verkoop bij Florius mag noemen, neemt vandaag officieel afscheid van zijn concullega’s tijdens het SEH Lentecongres. Enkele weken geleden sprak InFinance hem al voor dit interview, waarin hij terugblikt op zijn carrière en zijn visie geeft op de markt waarin hij zo lang heeft gewerkt.

Nog voor dat het interview begint komt Staps vrolijk met Brabantse worstenbroodjes aanzetten. “Kijk eens, vers van de bakker.” Het zegt niet alleen iets over zijn Brabantse roots, maar ook over zijn managementstijl. “Ik vind het altijd belangrijk om mensen te motiveren. Ik ben een echte teamplayer, misschien is dat wel mijn Brabantse insteek.”

Staps heeft in 44 jaar tijd heel wat functies bekleed tot aan directieniveau toe. Maar nu is het tijd voor andere zaken. Door privé-omstandigheden is hij extra goed gaan nadenken over wat hij nu écht belangrijk vindt in zijn leven. “Ik vind het werk nog steeds leuk, maar samen dingen doen met mijn vrouw nóg leuker.”

Kunnen motiveren is belangrijk

Staps zette zijn eerste stappen als hypotheekadviseur bij Amro. De hypotheken- en adviesbranche trokken hem al vanaf het begin aan. “Je kan een verschil maken voor mensen. Ik ben tijdens mijn carrière altijd betrokken gebleven bij advies.” Hij kwam bij verschillende ketenpartijen in de branche te werken: een intermediairskantoor, het hoofdkantoor van Hypotheek Visie en bij aanbieder BLG Hypotheken. Zijn achtergrond als hypotheekadviseur kwam daarbij continu van pas. “Ik weet welke uitdagingen adviseurs ondervinden.”

Zijn eerste directiefunctie was in 2001 bij SNS Bank. Hij werd daar verantwoordelijk voor het professionaliseren van het intermediair-gedeelte door het creëren van een eigen acceptatie- en relatieafdeling.

Dat ervaarde hij als een heftige maar zeer leerzame periode. “Tot dan toe werkte ik vrij solistisch, maar bij SNS was ik in een keer verantwoordelijk voor 130 medewerkers. En dan ook nog in een tijd dat er reorganisaties plaats moesten vinden. Dat leidde soms tot onbegrip en weerstand. Ik had in het begin eerlijk gezegd veel moeite met mijn managementtaken. De eindverantwoordelijkheid lag ten slotte bij mij en ik moest ook overal wat van vinden.”

Paul Staps: ‘Omarm veranderingen die het werk makkelijker maken’

Dit interview is ook te lezen in het vandaag verschenen InFinance Magazine.

Maar daar kwamen zijn Brabantse roots te hulp. “Ik ben hard op de inhoud, maar zacht op de mens. Ik heb me dan ook ingezet om medewerkers mee te nemen in alle ontwikkelingen en daarmee draagvlak te creëren en zaken beter te maken. Voor mij is dat de enige manier om met weerstand en onzekerheid om te gaan als manager. Natuurlijk is het in zo’n functie soms ook nodig om met je vuist op tafel te slaan, maar het goed kunnen motiveren van mensen vind ik nóg belangrijker.”

In 2007 werd hij Directeur Verkoop Leven en Hypotheken bij DBV Verzekeringen. Na de overname door Reaal was er geen werk meer voor veel van zijn medewerkers en uiteindelijk ook voor Staps zelf. “Ik hoefde niet per se een nieuwe directiefunctie te hebben. Op mijn 54e begon ik bij Florius als Manager Intermediaire Verkoop. De relatie tussen het intermediair en Florius is sterk en dat past heel erg bij mij. Tien jaar later werk ik hier nog steeds met heel veel plezier samen met betrokken collega’s.”

Veranderingen bieden mogelijkheden

In de loop der jaren heeft Staps de weten regelgeving verder zien toenemen. “Laten we ook eerlijk zijn. De financiële sector heeft wel enkele schandalen te verwerken gehad en natuurlijk moeten klanten op sommige vlakken beschermd worden. Dus dat hier veranderingen in zijn doorgevoerd zijn is logisch.”

Ook rond de financiële relatie tussen geldverstrekker en intermediair is er veel veranderd. “Het provisieverbod an sich is een goede ontwikkeling. Het verdienmodel is nu zuiver. Dat heeft de branche als geheel transparanter en beter gemaakt. Het zou wel goed zijn om te blijven kijken of de ‘nulregeling’ altijd in het belang van de klant is.”

‘Blijf kijken of de ‘nulregeling’ altijd in het belang van de klant is’

Ook fiscale veranderingen vindt Staps impactvol voor de adviseur. “Er hebben enorme veranderingen plaatsgevonden die klanten bijna niet kunnen overzien. De adviseur kan en moet daar een belangrijke rol in spelen. Adviseurs die deze handschoen hebben opgepakt en ook veel tijd besteden aan beheer, dát zijn de kantoren die het druk hebben gehad tijdens de rustige periode in de hypotheekmarkt. Sowieso denk ik niet dat je je verdienmodel als hypotheekadviseur alleen nog maar op transacties moet gaan richten. Een APK-keuring voor financiële producten zou wat mij betreft een goed idee zijn.”

En kantoren die beheer goed willen inrichten zouden wat Staps betreft ook goed moeten en kunnen samenwerken met de geldverstrekker. “Daarmee wordt je positie als adviseur alleen maar sterker, ook als de markt minder is. Met alle veranderingen is en blijft het belangrijk nieuwe kansen te zien en te pakken voor klanten. Laat het voor je werken. Het verleden hebben jullie laten zien hierin uitstekend in staat te zijn. Dat is een compliment naar jullie en voor mij ook erg inspirerend.”

Adviseur, omarm veranderingen

Sommige zaken blijven echter ook hetzelfde in de financiële dienstverlening. “Het papierwerk is totaal niet veranderd”, glimlacht Staps. “Er is nu natuurlijk wel veel papier gedigitaliseerd, maar het blijft allemaal heel bewerkelijk. Er zijn veel initiatieven om dit te veranderen, zoals het gebruiken van (bron)data. De jongere generatie adviseurs pakt dit voortvarend op en ervaart het voordeel van het gebruik van data in advies en bemiddeling.”

Staps ziet het wel gebeuren dat er in de toekomst wat meer druk komt op alle adviseurs om brondata als standaard te gebruiken, zonder de oude manier helemaal te verbannen. “Mijn boodschap aan het intermediair is: omarm veranderingen die het werk makkelijker kunnen maken voor je. Zo heb je meer tijd over voor advies.”

‘Omarm veranderingen die het werk makkelijker kunnen maken’

Andere kansen die hij ziet voor de financiële dienstverlening is het verduurzamen van de woning en nieuwe woonvormen voor ouderen. Met name dat laatste komt voor Staps persoonlijk natuurlijk redelijk snel dichtbij.

“Mijn vrouw en ik hebben ook nagedacht hoe wij in de toekomst willen gaan wonen als de zorgbehoefte groter wordt. Onze eigen woning is redelijk toekomstbestendig. Het is bijvoorbeeld gelijkvloers. Maar we overwegen ook om later iets gezamenlijks te doen met gelijkgestemden. Een gebouw waarin je zelfstandig kan wonen, maar waarbij je wel een sociaal vangnet om je heen hebt als er iets gebeurt. Maar er zijn meerdere vormen mogelijk, zoals een generatiewoning, een mantelzorgwoning, tiny houses of een kangoeroewoning. De geldverstrekkers, het intermediair en de overheid moeten de handen ineen slaan om te kijken hoe we financieringstechnisch verder gaan met dit soort nieuwe woonvormen.”

Geen to-do-lijstje

Paul Staps neemt vandaag officieel afscheid van de financiële dienstverlening tijdens het SEH-congres. “Met plezier kijk ik terug op de samenwerking met adviseurs maar zeker ook naar de hele fijne contacten met veel concullega’s in de financiële branche. Ik heb er enorm van genoten. Dank voor alle mooie momenten.”

En daarna? Hij lacht: “Eén ding heb ik mezelf al voorgenomen: er komt géén to-do-lijstje voor de eerste maanden. Ik ga de dingen vooral op me af laten komen. Klussen in de tuin en het huis, op pad met de racefiets en lekker lang op vakantie met mijn vrouw. Daarna komt er vast wat op mijn pad. Ik blijf ook vrijwilligerswerk doen. Ik ben jarenlang actief geweest bij de Carnavalsstichting in Tilburg en ik ben nu bestuurslid bij stichting Bloemencorso Zundert. Zo blijf ik toch samen met mensen dingen organiseren. Dat geeft me energie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Martijn Develing

Martijn Develing is (internet)redacteur bij InFinance.