Scheidingsregeling koophuis moet op de schop

0

Nu de verlenging van de verkoopregeling met één jaar in 2015 blijvend van kracht wordt, gaan er stemmen op om ook de scheidingsregeling zo aan te passen, dat mensen die hun woning moeten verkopen omdat zij gaan scheiden, ook een extra jaar hypotheekrenteaftrek krijgen.

Iemand die zijn huis voor de crisis in de verkoop had staan kon de hypotheekrente aftrekken in het jaar dat het huis te koop werd gezet en twee volle jaren daarna. Als crisismaatregel heeft het kabinet daar drie jaar van gemaakt en in 2015 wordt de crisismaatregel blijvend van kracht.

Om in aanmerking te komen voor de verkoopregeling moet een woning leeg zijn en in de verkoop staan. In geval van een scheiding blijft echter meestal een van de partners in de gezamenlijke woning wonen tot deze is verkocht. De woning staat dan dus wel te koop, maar is niet leeg. Daarom kan men geen gebruik maken van het extra jaar hypotheekrenteaftrek.

“In die situatie kan men wel terugvallen op de scheidingsregeling. Hierbij mag degene die de woning heeft verlaten, nog maximaal twee jaar na het vertrek de hypotheekrente aftrekken”, zegt Paul van der Ploeg, directeur Scheidingsexpert Nederland. “Deze twee jaar is lang genoeg als men besluit dat één van beiden het huis overneemt. Maar bij verkoop is deze twee jaar in de huidige woningmarkt vaak te kort.”

Dat zou volgens Van der Ploeg ook drie jaar moeten worden. “Het verschil tussen de verkoop- en scheidingsregeling is niet eerlijk en veroorzaakt grote financiële problemen. Een oplossing is om in de verkoopregeling op te nemen dat een van de partners met de kinderen in de woning mag blijven wonen. Of de politiek dit gaat doen, is de vraag.” Ook ABN Amro heeft aangeven voorstander te zijn van een verlenging van de scheidingsregeling.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.