Fiscus treft ouders en gepensioneerden

0

Werkende ouders en gepensioneerden gaan er in 2013 honderden euro’s op achteruit door fiscale wijzigingen. Dat signaleert FNV-voorzitter Ton Heerts. Door de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) is de belasting op de aanvullende pensioenen fors verhoogd. Voor gepensioneerden met hele gemiddelde pensioenen kan dit oplopen tot 800 euro extra lasten per jaar.

Volgens Heerts zijn de effecten van de WUL veel groter dan eerder verwacht: “Door een stapeling van negatieve effecten zijn de extra kosten voor de gepensioneerden veel hoger dan bij de behandeling van het wetsvoorstel is voorzien.”

“Een andere fiscale maatregel zorgt ervoor dat de arbeidsparticipatie van vrouwen stagneert”, aldus Heerts. Werkende ouders moeten weer meer bijdragen aan de kinderopvang doordat er voor het derde jaar op rij wordt bezuinigd op de kinderopvangtoeslag. Dit betekent dat werkende ouders minder geld terugkrijgen. Heerts is bang dat hierdoor meer vrouwen ervoor zullen kiezen om thuis te blijven, “terwijl ruimschoots is bewezen dat vrouwelijke arbeidsdeelname goed is voor de ontwikkeling van onze economie”.

Tamara Tamis, coördinator van de FNV belastingservice, heeft een tip voor gezinnen waar beide ouders werken en de kinderen jonger zijn dan 12 jaar. “Veel mensen weten niet dat ze recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting kan oplopen tot 1.800 euro per jaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.