Linke obligaties

0

Europese banken geven nieuwe achtergestelde obligaties uit die in een crisis kunnen worden afgeschreven.

Voor beleggers die bereid zijn het risico te nemen, kunnen deze obligaties een goed alternatief zijn voor de lage rendementen die de bedrijfsobligatiemarkt vandaag de dag te bieden heeft, blijkt uit een studie van Jorgen Kjaersgaard is Head of European Credit Portfolio Management bij AllianceBernstein en Steve Hussey is daar Head of Financial Institutions Credit Research.

De nieuwe achtergestelde obligaties zijn ontwikkeld in het kader van de nieuwe Basel III-regelgeving, als reactie op de kredietcrisis van 2008. Toen moesten de belastingbetalers opdraaien voor grootste deel van de kosten voor de operaties om de banken te redden, terwijl de obligatiehouders grotendeels buiten schot bleven.

Deze nieuwe obligaties zijn bedoeld om de verliezen op te vangen doordat ze worden omgezet in aandelen, of helemaal worden afgeschreven, als de kapitaalratio van een bank onder een vooraf vastgesteld niveau komt.

Commentaar Eddy Schekman (Cashcow.nl): Een particuliere belegger moet zich heel ver houden van dit soort van obligaties, hoe mooi het verhaal ook is. Een achtergestelde obligatie heeft niets te maken met risicomijdend gedrag. De bezitters staan achteraan in de rij bij een bankroet, omdat achtergestelde leningen als eigen vermogen worden beschouwd. De rendementen op deze leningen kunnen oplopen tot 6%. Dat klinkt aantrekkelijk, maar aandelen leveren op lange termijn een rendement op van 8% per jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.