Tijd voor financieel appviseur

0

Stichting ODIN start een haalbaarheidsonderzoek om een app te ontwikkelen voor gratis financieel advies.  De app moet onder de naam ‘de financieel appviseur’ op de markt komen.

In de tweewekelijkse kennisbrief die Stichting ODIN verstuurt, werd onlangs het idee geopperd om een app te ontwikkelen voor gratis financieel advies. De reacties daarop waren zo positief, dat Stichting ODIN heeft besloten een haalbaarheidsonderzoek te starten.

Directe aanleiding voor dit idee was het besluit van Minister Dijsselbloem om de proef met de gratis geldloketten (Amersfoort en Den Bosch) te staken wegens gebrek aan belangstelling. De proef met geldloketten was een initiatief van voormalig Minister Jan Kees de Jager. Hij had hiertoe besloten omdat onderkend werd, dat met het aangekondigde provisieverbod vooral de lagere inkomens geen laagdrempelige toegang meer tot financieel advies zouden hebben. Met het sluiten van de geldloketten blijft het probleem van laagdrempelige toegang tot financieel advies bestaan. Omdat het bezit van smartphones in Nederland in alle doelgroepen hoog is, draagt de introductie van ‘de financieel appviseur’ bij aan het verbeteren van die toegankelijkheid.

Voorzitter Graafsma ziet juist voor Stichting ODIN goede kansen om zo’n app op de markt te brengen. “Wij hebben een belangrijk deel van de infrastructuur al staan. ODIN beschikt al over een landelijk netwerk van onafhankelijke financieel advieskantoren en via onze consumentensite bieden wij al een gratis adviesloket aan.”
De app wordt bijvoorbeeld een database met antwoorden op veel voorkomende vragen en mogelijk ook met interactieve financiële spelletjes. ‘’Meer complexe vragen kunnen via ons adviesloket worden beantwoord en voor persoonlijk advies en bemiddeling staat ons netwerk van onafhankelijke advieskantoren klaar. Algemeen advies via de app en ons adviesloket moet gratis worden. Zodra een consument in actie wil komen, brengen wij consument en advieskantoor samen. Vanaf dat moment betaalt de consument natuurlijk wel voor verder advies en bemiddeling”

Stichting ODIN wil de zomermaanden gebruiken om de haalbaarheid van het project te onderzoeken en partijen samen te brengen die de app kunnen ontwikkelen en financieren. Graafsma zal Minister Dijsselbloem ook in een persoonlijke brief uitnodigen (financieel) te participeren in dit project als alternatief voor de geldloketten.

Als alles mee zit verwacht Stichting ODIN in september van dit jaar de app te kunnen introduceren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.