Pensioeninstelling voor zelfstandigen

0

De nieuwe pensioeninstelling BrightNL introduceert in de loop van dit jaar pensioenopbouw voor zelfstandigen tegen kostprijs. Deelnemers betalen daarnaast alleen een jaarlijkse vaste bijdrage.

BrightNL is opgericht door een aantal zzp’ers en is bedoeld voor zzp’ers, freelancers, zelfstandig ondernemers, dga’s en werknemers voor wie de werkgever niets heeft geregeld op het gebied van hun pensioen. BrightNL is volgens eigen zeggen de eerste Nederlandse pensioeninstelling voor zelfstandigen.

De pensioeninstelling biedt pensioenopbouw, zonder gekoppelde verzekeringen. Deelnemers kunnen zelf bepalen hoeveel ze willen inleggen en wanneer ze hun pensioen willen laten ingaan. Ook kiezen ze zelf de instantie die het pensioen mag uitkeren. Iedere deelnemer krijgt een eigen online pensioenrekening die zelf te beheren is.

De inleg wordt collectief belegd in het Bright LifeCycle Fonds, een fonds met een neutraal risicoprofiel. In dit fonds wordt hoofdzakelijk passief belegd en naarmate de gekozen pensioendatum nadert wordt het risico afgebouwd. De pensioeninstelling rekent een vaste vergoeding (210 euro per jaar) voor haar dienstverlening. Daarnaast worden de beleggingskosten doorberekend tegen kostprijs.

Iedere deelnemer wordt tevens aandeelhouder – en dus mede-eigenaar – van de pensioeninstelling. Hierdoor hebben de deelnemers medezeggenschap en delen ze mee in de (eventuele) winst.

Dat is ook de reden dat de oprichters gekozen hebben voor crowdfunding om een additionele 300.000 euro op te halen. Op deze manier willen ze een breed draagvlak creëren onder zelfstandigen, die later wellicht ook pensioen willen opbouwen bij BrightNL.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.