Eigen woning hoort niet in inkomstenbelasting

0

De eigen woning zou eigenlijk helemaal uit de inkomstenbelasting moeten worden verwijderd. Dat stelt Arie Rijkers, hoogleraar belastingrecht aan Tilburg University, op de economensite Me Judice. Een eigen woning is geen periodieke bron van inkomen, zo zegt Rijkers, al heeft het wel nut voor de eigenaar. Het huurwaardeforfait en de hypotheekrenteaftrek kunnen op termijn afgeschaft worden.

De Tweede Kamer debatteert in het Belastingplan 2013 onder meer over de hypotheekrenteaftrek, die zowel voor nieuwe als bestaande gevallen beperkt moet worden. Vanaf 2014, zo staat er in het regeerakoord,  wordt de maximale aftrek elk jaar met een half procent verminderd, wat jaarlijks zo’n 770 miljoen euro moet opleveren.

Voor Rijkers valt er echter moeilijk te bepalen onder welke belasting de eigen woning zou moeten vallen. De inkomstenbelasting is geen logische keuze, want het levert geen jaarlijks rendement op. Box 3 is ook niet geschikt, omdat die uitgaat van een (fictief) rendement op het vermogen dat iemand bezit. Maar zolang het huis niet wordt verkocht is dat vermogen er niet.

Een video waarop Rijkers zijn theorie toelicht, is hier te vinden.  

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.