Blokken op Blok-hypotheek

0

Minister Blok heeft een plan bedacht om de maandlasten voor starters te verlagen, maar in de praktijk zullen de kosten veel duurder uitvallen. Dat schrijft de Volkskrant, dat een berekening heeft laten uitvoeren door De Hypotheker. Het lijkt erop dat de zak duurder is dan de kat die erin zit.

De zogeheten ‘Blok-hypotheek’ bespaart een starter ongeveer 100 euro aan maandlasten, maar op de lange termijn zou een starter 60.000 euro méér kwijt zijn aan rente dan kopers die hun annuïteitenhypotheek volledig aflossen, zo schrijft de Volkskrant. En dan blijft er ook nog een restschuld over. Bij hogere hypotheken loopt het renteverschil tussen de twee hypotheekvormen zelfs in de tonnen.

De banken en de AFM bestuderen de uitkomsten van het onderzoek, en komen later met een reactie. Vereniging Eigen Huis meldt dat er begin maart meer duidelijkheid wordt verwacht als Blok zijn plannen toelicht aan de Tweede Kamer. Vereniging Eigen Huis heeft wel laten weten de nieuwe hypotheekconstructie onnodig ingewikkeld te vinden. Liever zag de vereniging dat de keuze voor gedeeltelijk aflossingsvrij binnen de hypotheek was geregeld, waarbij voor het geheel een annuïtaire afbouw geldt van de hypotheekrenteaftrek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.