Geef consument gratis aandeel in hypotheekverstrekker

0

Dit is de conclusie van de markt op een rondgang langs hypotheekverstrekkers in het laatste InFinance magazine.

Zeven hypotheekverstrekkers gaven antwoord op de volgende vragen:

1. Waarom is het voor een zzp’er zo lastig geworden om een hypotheek te krijgen? Zoveel meer risico lopen zij niet om minder te verdienen ten opzichte van een vast contract met betrekking tot de ontslaggolven.

2. Klopt het dat de marges op de hypotheken enorm zijn toegenomen gezien de hogere hypotheekrentes die nu gehanteerd worden?

3. Is er een limiet aan wat u aan hypotheken verstrekken mag en wat verwacht u van uw marktaandeel 2013.

Lees hun antwoorden in InFinance magazine. Mocht u het magazine nog niet ontvangen: klik hier…

Conclusie van de markt

In loondienst werken met een contract voor onbepaalde tijd (zonder zekerheid), wordt nog altijd als solider aangemerkt dan het inkomen van een (startende) zzp’er. Maar ‘elk nadeel heb ze voordeel’; het niet verstrekken van een hypotheek is de redding van veel zzp’ers, volgens een specialist.

Dus zzp’ers komen alleen maar in aanmerking voor een hypotheek bij extreem goede financiële resultaten met toekomstperspectief. Waarom zou een hypotheekverstrekker extra risico willen lopen als het risicocomponent juist de kosten omhoog jaagt!

Oké oké, er wordt niet meer verdiend! De hogere funding- en krediet(risico)opslagkosten zorgen ervoor dat de kosten stijgen. Daarnaast zorgen de wettelijke kapitaal- en liquiditeitsbuffers die banken moeten aanhouden (Basel III) en de AFM-eisen, inzake administratie en advisering, voor extra bijkomende kosten.

Maar de marges zijn niet hoger (buiten het vullen van het risicopotje)! Oké, dit impliceert dat de overheid via Basel  III en AFM de kosten opstuwt en de klant de rekening betaalt. Wellicht dat klanten bij het afsluiten van een hypotheek een aandeel kunnen krijgen in de bank voor het funden van de kapitaal- en liquiditeitsbuffers. Als de bank verkocht wordt of de risico’s meevallen (en in de winst vrijvallen) profiteert de klant ook eens mee!

Elke aanbieder gaat in 2013 pitchen op een hoger marktaandeel dan in 2012. Ze hebben allemaal genoeg budget om de strijd aan te gaan (komt natuurlijk niet uit de marge van hypotheken). Een hoger marktaandeel impliceert dat er sprake is van overmoed of dat er enkele aanbieders gaan sneuvelen. Het gezegde ‘Hoogmoed komt voor de val’ is natuurlijk te kort door de bocht, dus wachten we af wie sneuvelt! 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.