Zorgverzekeraars niet transparant over kosten

0

Twee derde van de ondervraagden in een enquête van de Consumentenbond weet niet wat de zorg kostte die ze de eerste helft van dit jaar kregen, terwijl ruim 60% dit wel wil weten. De bond pleit daarom voor een beter inzicht in zorgkosten. Voor de Consumentengids van november werd onderzocht hoeveel informatie 15 grote zorgverzekeraars geven over de kosten van behandelingen en medicijnen. 

De zorgdeclaratiepagina’s van mijnCZ, mijnAgis en mijnOhra geven het goede voorbeeld met veel duidelijkheid over zorgkosten. Avéro Achmea daarentegen heeft geen webpagina voor zijn verzekerden. Bij de andere onderzochte verzekeraars is het overzicht niet meer dan een lange lijst declaraties. De omschrijvingen hiervan zijn veelal algemeen en wie wil weten wat de zorgverlener echt gedeclareerd heeft, zal telefonisch bij de verzekeraar of zorgverlener om uitleg moeten vragen. Voor een beter kostenbewustzijn is het nodig te weten wat een ingreep eigenlijk kost.

De prijs van een behandeling of medicijn achterhalen is niet eenvoudig. Als iets onder de basisverzekering valt, wordt er nauwelijks gesproken over het kostenplaatje. Ruim 95% van de declaraties gaat rechtstreeks van de zorgverlener naar de zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars zijn alleen verplicht een overzicht naar de patiënt te sturen als die ook een deel van de rekening moet betalen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.