Zorg voor passend advies bij sociale zekerheid

0

De sociale zekerheid is enorm in beweging. En beweging schept kansen. Werkgevers moeten reageren op ontwikkelingen en complexe vraagstukken. Daar kan de assurantieadviseur op inspelen met een gedegen risicoanalyse; met een overzicht van mogelijke oplossingen, producten en diensten en met een passend advies waarin al het voorgaande samenkomt.

Dat schrijft Gaston Merckelbagh, algemeen directeur VSZ | Verzekeren Sociale Zekerheid, in zijn Visie op 2016 voor de InFinance special Visies & Kansen 2016.

“Adviseur Sociale Zekerheid was altijd al een boeiend vak en het wordt alleen maar interessanter. Mede onder invloed van gewijzigd overheidsbeleid wordt het terrein van de advisering uitgebreid tot integraal risicomanagement, inclusief verbetering van datakwaliteit en de optie van ondersteuning door gespecialiseerde dienstverleners bij beperking van de uitkeringslasten. Terecht, want actuele informatie is broodnodig om risico’s goed te kunnen beoordelen. En de kwaliteit van het beleid is direct van invloed op de schadelast.”

Enorm marktpotentieel
“Dé kans van 2016 is de samenvoeging van WGA-vast en WGA-flex: op 1 januari 2017 verandert de markt voor WGA-eigenrisicodragen fundamenteel. Wie daar als werkgever klaar voor wil zijn, zal zich moeten voorbereiden. Moet ik als eigenrisicodrager ingaan op het verlengingsvoorstel van mijn verzekeraar? En moet ik mijn publieke verzekering verruilen voor het eigenrisicodragerschap als ik in 2017 mijn schadelast kan achterlaten bij het UWV?”

“Met deze vragen is een enorm marktpotentieel gemoeid. Op dit moment lopen bij eigenrisicodragers contracten ter waarde van zo’n 84 miljard euro van de verzekerde loonsom af. Omdat veel verzekeraars die maximaal een jaar verlengen, komt er komend jaar opnieuw 70 miljard euro vrij. En daar komt dan nog eens per 1 januari 2017 100 miljard euro bij van mogelijke nieuwe uitstappers.”

Kansen verzilveren
“Wie deze kansen wil verzilveren, moet wel in actie komen. Mijn advies zou zijn om bij lopende contracten niet af te wachten tot de verzekeraar een premievoorstel doet, maar te kiezen voor proactief portefeuillebeheer. Bereken de adviescapaciteit van je organisatie en maak een selectie uit de grotere bedrijven in je klantenbestand.”

“Waar lopen nu de contracten voor WGA-eigenrisicodragen af? Wie kunnen we adviseren over eventueel aanvullend eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet? Voor welke publiek verzekerde klanten kan uitstappen in 2017 interessant zijn? Op basis daarvan kun je vervolgens gedurende het jaar op de gepaste momenten gerichte acties uitzetten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.