WOZ slaat gat in vermogenspositie

0

Eigenwoningbezitters tussen 25 en 45 jaar zijn vorig jaar het hardst getroffen door de sterke waardedaling van de eigen woning. De waarde van de eigen woning lag bij deze groep veelal lager dan de hypotheekschuld. Bij de meesten van hen betreft het gelukkig alleen een papieren verlies.

Dat blijkt uit een publicatie van het CBS over de vermogens van Nederlander. Huishoudens in Nederland hadden op 1 januari 2013 een doorsnee-vermogen van 19.000 euro. Dat is 30% minder dan begin 2012. De afname van het totale vermogen is vooral toe te schrijven aan de daling van de WOZ-waarde van de eigen woning. De waarde van de woning maakte bijna 60% uit van het totale vermogen van huishoudens en is daarmee het belangrijkste vermogensbestanddeel.

Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, was er eveneens sprake van een afname. Aanspraken op een toekomstige pensioen- of levensverzekeringsuitkering en tegoed opgebouwd bij spaar- en levenshypotheken zijn overigens niet meegenomen in het vermogen.

Jongvolwassenen (25 tot 45 jaar) zagen hun vermogen teruglopen van 22.000 euro in 2008 tot duizend euro in 2013, een daling van 94%. CBS: “Omdat de jongvolwassenen meestal een hoge hypotheekschuld hebben en nauwelijks nog over andere vermogensbestanddelen beschikken dan de eigen woning, heeft die schuld in combinatie met de dalende WOZ-waarde bij hen meer effect. Hun vermogen slonk verhoudingsgewijs sterker dan dat van ouderen, die vaak ook over bijvoorbeeld aandelen en spaargelden beschikken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.