Woningmarkt blijft aantrekken

0

De woningwaarde blijft in het eerste kwartaal van 2015 doorstijgen met 3,3% naar een gemiddelde van 237.000 euro. Hiermee is het prijsniveau van 2006 bereikt, meldt Calcasa. Ook het aantal verkopen en hypotheken is fors gestegen.

De hoogste prijsstijgingen, van meer dan 5%, zijn voornamelijk voor de (sterk) verstedelijkte gebieden in Nederland. De grootste waardestijging vond plaats in de Agglomeratie Haarlem met een jaarontwikkeling van 9,5%. Op gemeenteniveau was de grootste waardestijging voor Amsterdam (9,9%). Gecorrigeerd voor inflatie bedraagt de stijging 3,1%. De voorspelling voor Q2 2015 komt uit op 2,6% op jaarbasis.

Meer verkopen en hypotheken
Het jaarlijkse aantal verkopen stijgt sterk (35,5%) en het aanbod daalt (-7,4%). Ook het aantal hypotheken is fors gestegen met 31,7% ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal woningen dat binnen zes maanden wordt verkocht, steeg met 20,7% ten opzichte van vorig jaar. Vooral in de Randstad wordt veel en snel verkocht met een geringe afslag op de vraagprijs. Daarentegen zijn er ook gebieden in het Noorden en Oosten van het land waar het minder goed gaat en de prijsontwikkeling achterblijft en het aantal woningen dat al langer dan dtie jaar te koop staat meer dan een derde is.

Calcasa: “Als we kijken naar de prijsontwikkeling sinds het dieptepunt van de woningmarkt (het tweede kwartaal van 2013), dan is de gemiddelde woningwaarde van alle koopwoningen met 5,7% gestegen. De woningmarkt in Noord-Holland kent een groter herstel met prijsstijgingen van gemiddeld 9,4%. Ter vergelijk: in Friesland zijn de prijzen in diezelfde periode slechts met 1,1% gestegen.”

Regionale prijsverschillen
De onderzoekers concluderen dit kwartaal dat de regionale prijsverschillen verder oplopen en er een sterke scheiding ontstaat tussen verstedelijkte en niet-verstedelijkte regio’s. Zo stijgt het aantal verkopen fors en neemt de prijs sterk toe in Amsterdam en Haarlem terwijl in Friesland de verkopen wel toenemen maar de prijsontwikkeling achterblijft. In Amsterdam en Haarlem liggen de gemiddelde woningwaarden nog maar 3,6% beneden het niveau van de piek in 2008.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.