Vrouwen onderschatten pensioensituatie bij scheiding

0

Bij een ingrijpend life event als scheiden hebben vrouwen weinig aandacht voor de pensioensituatie. In 10% van de gevallen zeggen laagopgeleide vrouwen zelfs dat de scheiding geen aanleiding voor hen is om naar de eigen pensioensituatie te kijken. Bij hoogopgeleide vrouwen is dat 2%.

Dit voorjaar heeft Motivaction voor Stichting Pensioenregister onderzoek gedaan naar drie kwetsbare groepen die relatief weinig inloggen op Mijnpensioenoverzicht.nl. Dit zijn gescheiden vrouwen, jongeren tot en met 34 jaar die getrouwd of (geregistreerd) samenwonend zijn en zzp’ers die 5 jaar of langer zelfstandig zijn. De eerste rapportage betreft de doelgroep gescheiden vrouwen. De overige rapporten volgen binnenkort.

Zeer verontrustende cijfers, noemt Josine Westerbeek-Huitink, voorzitter Mijnpensioenoverzicht.nl, de resultaten uit het eerste deelonderzoek. “Meestal worden er bij een scheiding wel duidelijke afspraken gemaakt over alimentatie, kinderen, huis en bezittingen. Maar pensioen is ook een heel belangrijk onderwerp dat veel te vaak vergeten wordt.”

Groot vraagteken

Drie op de tien gescheiden vrouwen denkt dat scheiding invloed heeft gehad op het pensioen. Daartegenover denkt maar liefs 45% van de gescheiden vrouwen dat hun scheiding geen invloed heeft gehad op de eigen pensioensituatie. Tot slot geeft 25% van de gescheiden vrouwen aan niet te weten of scheiding gevolgen heeft voor hun pensioen.

In bredere zin constateerde de onderzoekers dat 15% van de ondervraagde gescheiden vrouwen überhaupt niet weet hoe hun inkomen geregeld is als ze met pensioen gaan. 36% van de vrouwen heeft dan ook niets geregeld voor hun pensioen ten tijde van de scheiding.

Advieskanaal

Hoger opgeleide vrouwen blijken een meer uitgesproken voorkeur te hebben voor het kanaal waar zij informatie vandaan halen omtrent scheiden en pensioen. Zij noemen bijvoorbeeld vaker de mediator (47% versus 23% bij laagopgeleide vrouwen) en de financieel adviseur (19% versus 9% bij laagopgeleide vrouwen) als gewenste informatiebron. Lager opgeleide vrouwen noemen vooral de echtscheidingsadvocaat (58% versus 73% van de hoogopgeleide vrouwen).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.