Vijftien financials sluiten zich aan bij PBAF

0

Vijftien financiële instellingen sluiten zich aan bij het Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF). Daarmee gaan zij zich actief inspannen voor een gezamenlijke methodiek om de impact van hun investeringen en leningen op biodiversiteit te meten én te rapporteren. De financiële instellingen kunnen hiermee hun biodiversiteit footprint berekenen en gericht sturen op herstel en bescherming van biodiversiteit.

Het Partnership for Biodiversity Accounting Financials is in 2019 geïnitieerd door ‘founding partners’ ASN Bank (onderdeel van de Volksbank), Actiam, FMO, Robeco, Triodos Bank en Triple Jump. Vijftien financiële instellingen sluiten zich daar nu bij aan: ABN Amro, APG, Achmea Investment Management, ASR vermogensbeheer, BNP Paribas, De Volksbank, Finance in Motion, FirstRand Group, NN Investment Partners, NWB Bank, Piraeus Financial Holdings, Rabobank en Rathbone Greenbank Investments, UFF African Agri Investments en Van Lanschot Kempen. In totaal telt het platform nu 21 leden met een totaal belegd vermogen van 5,8 biljoen dollar.

Groot risico

Roel Nozeman, Senior Adviseur Biodiversiteit van ASN Bank en voorzitter van PBAF is enthousiast over de uitbreiding van het partnerschap. “Een groeiende groep banken en verzekeraars beseft dat het verlies van biodiversiteit een groot risico vormt, voor de maatschappij en de economie, en dat er nu actie nodig is. Via onze investeringen en beleggingen kunnen we de schade aan ecosystemen beperken en bijdragen aan bescherming en herstel van natuur. Dat vraagt wél om een gezamenlijke aanpak om onze impact te meten en data te gebruiken, zoals wij dit eerder op het gebied van klimaat hebben gedaan. Er ligt een mooie basis met het common ground report dat PBAF vorig jaar tijdens een VN-conferentie over biodiversiteit heeft gepresenteerd. Met alle nieuwe partners gaan we daar nu verder aan bouwen, in afstemming met initiatieven zoals de Taskforce for Nature Related Disclosure (TNFD) en Europese wetgeving.”

Gezamenlijke meetmethodiek

“De gezamenlijke ambitie van de PBAF-deelnemers is dat financiële instellingen hun impact op biodiversiteit gaan meten, hier transparant over communiceren en doelen gaan stellen om hun voetafdruk te verbeteren. Het streven is om in 2021 een nieuw rapport met daarin een door de deelnemers gedragen meetmethodiek te presenteren. Daarvoor gaan de deelnemers in meerdere werkgroepen met relevante onderwerpen aan de slag”, aldus Nozeman.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.