Verzekeraars steken miljoenen in mkb

0

De kredietverlening aan het mkb krijgt een nieuwe impuls. Negen verzekeraars gaan via ABN Amro mkb-leningen verstrekken.

De negen verzekeraars Achmea, Aegon, ASR, Delta Lloyd, Generali, De Goudse, Nationale-Nederlanden, SNS Reaal en VvAA, steken samen met ABN Amro in totaal 280 miljoen euro in de samenwerking MKB Financiering. De verzekeraars en ABN Amro nemen ieder de helft van dit bedrag voor hun rekening. In de samenwerking wordt het risico en het rendement op de nieuwe mkb-leningen ook fifty-fifty verdeeld tussen de twee groepen.

Het beschikbare beleggingsvermogen bij verzekeraars wordt ingezet om aan kredietvraag vanuit het mkb te voldoen. ABN Amro verzorgt de kredietverstrekking en het risicomanagement.

De partijen mikken met de financiering op het kleinere mkb. De kredieten bedragen maximaal één miljoen euro en hebben een looptijd van maximaal zeven jaar. Voor met name kleine en middelgrote ondernemingen is krediet via de bank vaak de enige mogelijke vorm van financiering.

Voor de verzekeringssector is de samenwerking een concrete mogelijkheid om te investeren in het mkb in Nederland, een categorie die nog nauwelijks toegankelijk is voor verzekeraars. De samenwerking is een resultaat van het position paper ‘Investeren in Nederland’, dat het Verbond vorig jaar heeft uitgebracht. Voor ABN Amro zijn de beschikbare gelden een nieuwe bron van kapitaal en funding. Voor de mkb-klanten verandert aan de voorkant niets: het loket voor hun financiering blijft ABN Amro.

Naar verwachting zal op korte termijn worden gestart met de gezamenlijke financiering van het mkb. De samenwerking MKB Financiering is daarmee één van de eerste gezamenlijke financieringsinitiatieven richting MKB dat, na bekendmaking van tal van plannen, ook daadwerkelijk van start gaat.

Eerder al investeerden de negen verzekeraars dertig miljoen euro in Qredits, dat kleine kredieten (tot 150.000 euro) verstrekt aan het klein-mkb. De kredietvraag zal naar verwachting stijgen door de aantrekkende economie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.