Verzekeraars bezig met gedragscodes

0

De Stichting toetsing verzekeraars onderzocht in hoeverre verzekeraars voldoen aan geldende gedragscodes en regelingen. Van de 57 onderzochte verzekeraars voldoen er drie momenteel nog niet aan de normen.

Het Verbond kent ruim zestig gedragscodes, convenanten en bedrijfsregelingen, waarvan elk jaar een selectie in de toets wordt betrokken. In de toets van 2013 zijn twaalf gedragscodes en regelingen bij 57 van de 135 leden van het Verbond onderzocht. Tot deze 57 verzekeraars behoorden de 52 verzekeraars waarvan vorig jaar bleek dat zij niet aantoonbaar voldeden aan alle zelfregulering. Het onderzoek betrof een self assessment en bedrijfsbezoeken. Daarnaast is onder een aantal verzekeraars een steekproef gehouden om hun scores uit 2012 te toetsen.

De resultaten van het self assessment laten volgens het Verbond zien dat de bewustwording van verzekeraars van het belang van zelfregulering fors is toegenomen. Van de 52 leden die in 2012 niet voldeden, ‘slaagden’ er 37 dit jaar wel direct bij het opstellen van de rapportage in september. Twaalf gaven aan binnen enkele maanden aan de getoetste zelfregulering te voldoen. Met de overige leden heeft het Verbond gesprekken gevoerd, zodat zij ook snel aan de normen zullen voldoen.

Het Verbond is positief over deze forse toename van de compliance. “De rapportage maakt zichtbaar dat verzekeraars werk hebben gemaakt van het kunnen voldoen aan de regels van de branche. Vorig jaar bleek dat de aantoonbare naleving van de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens het laagst was. Het self assessment 2013 laat zien dat ook bij deze regeling de compliance sterk is verbeterd. Dat geldt ook voor een andere regeling die extra aandacht verdiende – de Gedragscode Verzekeraars.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.