Verlaging pensioenopbouw komt niet door Kamer

0

De kabinetsplannen om de pensioenopbouw te verlagen zijn gisteravond niet door de Eerste Kamer gekomen. Een aanpassing van de wet is noodzakelijk.

Volgens de plannen van het kabinet zou de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 verlaagd worden van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Het kabinet had hierbij op een besparing gerekend van 3 miljard euro.

Gisteravond bleek echter dat er geen meerderheid in de Eerste Kamer gevonden kon worden voor de plannen. De oppositie heeft kritiek op dit voorstel omdat ze vrezen dat werkenden, en dan vooral de jongere generatie, niet meer voldoende pensioen kunnen opbouwen. Ook noemen ze de plannen slecht uitvoerbaar, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de aanvullende spaarregeling van de sociale partners, die leidt tot een opbouw van 1,85 procent.

Het kabinet moet de voorgestelde wet nu aanpassen en opnieuw voorleggen aan de Tweede Kamer.

Het pensioenplan van het kabinet-Rutte heeft in de Eerste Kamer terecht geen meerderheid gevonden, omdat het de mogelijkheid voor met name jongere generaties om een behoorlijk pensioen op te bouwen te zeer zou aantasten. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars.

“Het kabinet heeft nu de gelegenheid om met het parlement en de samenleving fundamenteler in gesprek te gaan over wat in ons land onder een adequate pensioenvoorziening moet worden verstaan.” Dat zou volgens het Verbond het vertrekpunt van politieke besluitvorming over pensioenen moeten zijn, en niet de wens om te bezuinigen.

“Het pensioen is een te groot goed om speelbal te zijn van de begroting.” Het Verbond is positief over het voornemen van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om dit najaar daarvoor een bijeenkomst over de toekomst van ons pensioenstelsel te organiseren. (Bron: Nu.nl)

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.