Vergelijkingssites zien het niet zo scherp

0

Zorgverzekeringen adviseren gaat verder dan een premie- of voorwaarden vergelijking. “Vergelijkers die zeggen ‘het zo scherp te zien’ dienen zich wat bescheidener op te stellen.”

Dat stelt Scanwork, ontwikkelaar van kennis- en informatiesystemen op het gebied van de gezondheidszorg en verzekeringen. Het IT-bedrijf lanceerde de website deZorgverzekeringadviseur.nl, die gebruik maakt van haar nieuwe vergelijkingsmethodiek ‘Uitgebreid advies’.

Hierbij wordt een berekening gemaakt van de netto totaal kosten (premie en niet verzekerde kosten). Het systeem berekent ook of het voordeliger is om bepaalde verwachte kosten (deels) voor eigen rekening te nemen.

Scanwork vergeleek de uitkomsten van haar eigen systeem met die van verschillende vergelijkingssites op basis van vijf verschillende cases. “De onderlinge verschillen in uitkomsten bij de vergelijkers zijn groot en liggen soms honderden euro’s uit elkaar. In een enkel geval zelfs meer dan duizend euro. In een tweetal cases komt het verschil tussen het goedkoopste geadviseerde aanvullende pakket bij de verschillende vergelijkers boven de 200%.”

De volgende vergelijkers zijn meegenomen: Consumentenbond, Independer, Verzekeringssite, Zorgkiezer, Betch en deZorgverzekeringadviseur.

Tijdens het onderzoek bleek volgens Scanwork dat er regelmatig sprake was van onvolledige of onjuiste informatie. “In sommige situaties blijkt dat consumenten die hebben gekozen voor een product dat volgens de filters minimaal zou voldoen aan de gewenste dekking, toch nog een deel zelf moeten bijbetalen. Of indien bijvoorbeeld gekozen wordt voor een extra dekking eigen bijdrage medicijnen, deze dekking uitsluitend geldt voor ADHD medicijnen. Bij gewenste extra dekking voor orthodontie werd in veel gevallen verzuimd aan te geven dat er sprake was van een wachttijd van één jaar. Consumenten die voor het aankomende jaar orthodontiekosten verwachten en daarvoor overstappen komen in dat geval bedrogen uit.”

“In elk geval lijkt het ons dat vergelijkers die zeggen ‘het zo scherp te zien’ en ‘het beste in verzekeraars naar boven te halen’ zich wat bescheidener dienen op te stellen”, aldus Scanwork.

“Wat we ook zien is dat er verschillen zijn in afspraken die zorgverzekeraars maken met de verschillende vergelijkers”, aldus Scanwork. “Dit is op zich niet wenselijk. Het zou de transparantie bevorderen als zorgverzekeraars dezelfde kortingen en vergoedingen hanteren voor elke vergelijker. Vanuit de overheid zouden hier maatregelen tegen genomen kunnen worden zodat de door de overheid zo gewenste transparantie ook in de premies van de zorgverzekering gaat ontstaan en e.e.a. weer begrijpelijk wordt voor de consument.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.