VEH: geen verplichte overstromingsverzekering

0

Vereniging Eigen Huis (VEH) staat afwijzend tegenover het voorstel van het Verbond van Verzekeraars voor een verplichte overstromingsverzekering. Deze verzekering vergroot volgens VEH niet de bewustwording van het overstromingsrisico en zet mensen niet aan tot het nemen van preventieve maatregelen die de schade kunnen beperken.

Bij de verplichte verzekering is de totale schadevergoeding maximaal 5 miljard euro per overstroming. Volgens de verzekeraars is dat 250.000 euro per woning. Maar bij een overstromingsschade van 20 miljard euro – goed mogelijk in gebieden waar woningen, bedrijven, ziekenhuizen en energiecentrales dicht op elkaar zijn gebouwd – wordt slechts 25% van de dekking (62.500 euro) uitgekeerd. Bij de evacuatiescenario’s van de overheid blijft per woning slechts 5% van de dekking over (12.500 euro).

Als Nederlandse verzekeraars de collectieve overstromingsrisico’s werkelijk goed willen verzekeren moet volgens deskundigen 100 miljard euro worden gereserveerd. De bijdrage per huishouden zou dan 20 keer hoger zijn dan de 5 tot 10% premieverhoging op de opstal- en inboedelverzekering die verzekeraars nu noemen.

De verplichte overstromingsverzekering ligt ter beoordeling bij de ACM. Hans André de la Porte, woordvoerder van de vereniging: “De Tweede Kamer moet zich uitspreken over de voorgestelde overstromingsverzekering. Vereniging Eigen Huis vindt het een vorm van belastingverhoging. De overheid moet burgers en bedrijven meer stimuleren om bewust te zijn van het overstromingsrisico en waar nodig maatregelen te nemen.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.