Staat gaat profiteren van toezichtboetes

0

De opbrengsten van toezichtboetes vanaf 2,5 miljoen euro zullen per 2015 niet langer terugvloeien naar de financiële branche. Deze maatregel komt bovenop de afschaffing van de overheidsbijdrage aan het financieel toezicht.

Ondanks de nodige kritiek van zelfs de Consumentenbond, is de kogel door de kerk: de overheid gaat per 1 januari 2015 niet langer meebetalen aan de bekostiging van het financieel toezicht door de AFM en DNB. Dit gebeurt vanuit het principe ‘de sector profiteert zelf van goed toezicht’. Dat maakte het kabinet bekend, nadat de ministerraad had ingestemd met deze wijziging van de Wet bekostiging financieel toezicht.

Verder wil het kabinet opbrengsten uit dwangsommen en boetes vanaf 2,5 miljoen euro per toezichthouder per jaar ten goede laten komen aan de staatskas. “Bij ernstige misdrijven in de financiële sector kan het om zeer hoge bedragen aan boetes en dwangsommen gaan, oplopend tot 10 à 15% van de omzet. Het strookt niet met het rechtvaardigheidsgevoel om de opbrengst van een opgelegde straf vanwege een misstand binnen de financiële sector terug te geven aan die sector”, zo legt het kabinet uit.

Afschaffing van de jaarlijkse overheidsbijdrage en doorberekening ervan aan de financiële sector levert een besparing op van bijna 40 miljoen euro. De totale kosten voor de toezichttaken van DNB en de AFM zijn begroot op ruim 220 miljoen euro in 2014. De financiële sector moet dergelijke kosten vanaf volgend jaar dus volledig zelf financieren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.