Soda verhaalt één miljoen op fraudeurs

0

Soda, de organisatie die namens verzekeraars een standaard schadevergoeding van 532 euro verhaalt op fraudeurs, heeft de grens van één miljoen euro bereikt. Dat betekent dat er in twee jaar tijd al meer dan één miljoen is verhaald bij fraudeurs. “Een mooie mijlpaal en vooral boven verwachting”, aldus directeur Edward Schoneveld op de website van het Verbond.

Soda staat voor Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling. De fraudes die Schoneveld en zijn collega’s behandelen, betreffen vooral relatief lage bedragen, tot maximaal een paar duizend euro per geval. “We zien dat het werkt”, aldus Schoneveld, die het woord ‘boete’ bewust vermijdt. “Het is geen boete, maar een schadeloosstelling. Wij hebben het over schade als gevolg van het feit dat iemand fraude heeft gepleegd. Namens verzekeraars halen wij die schade terug en de verzekeraar betaalt voor onze dienst op basis van no cure no pay.”

Doeltreffend

Het principe is even simpel als doeltreffend. De verzekeraars waar SODA een overeenkomst mee heeft, doen zelf onderzoek bij een vermoeden van fraude. Als zij hebben vastgesteld dat er sprake is van fraude, sturen ze een zogenoemde laatste kennisgeving naar de verzekerde. Een paar dagen later krijgt Soda de gegevens en nog dezelfde dag gaat de aansprakelijkstelling de deur uit. “Daarin staat dat wij namens de verzekeraar de fraudeur aansprakelijk stellen voor de schade. Ook zit er een instructie bij voor betaling van 532 euro.”

Zeventig procent betaalt

Volgens Schoneveld is de verhaalscore, met zo’n 70%, hoog. “Dat betekent dat meer dan twee derde meteen betaalt of een betalingsregeling treft en dat is een mooi percentage. Een van de redenen waarom de aansprakelijkstelling zo goed werkt, is omdat Soda een onafhankelijke derde is. Wij zijn geen partij en weten de inhoud van de zaak niet. Dat willen we ook niet, omdat we een ‘open’ gesprek aan willen gaan met de debiteur. We weten alleen dat het om aangetoonde fraude gaat en hebben dus geen last van emotionele ballast. Dat werkt goed.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.