SNS: ‘Hypotheekrente bij velen te hoog’

0

Bijna twee derde van de Nederlandse hypotheekeigenaren die hun hypotheek voor 2013 hebben afgesloten, betaalt een hogere hypotheekrente dan de actuele rentestand. Hoewel de rentestand historisch laag is, komen veel huizenbezitters niet in actie.

Ruim de helft van de huizenbezitters informeert niet bij zijn hypotheekverstrekker of de rente omlaag kan. Dit blijkt uit recent onderzoek van SNS, uitgevoerd door Panelwizard.

Patrick Kuijsters, Directeur Marketing en Online van SNS: “Ruim een op de vier Nederlanders geeft aan dat zij niet goed weten welke mogelijkheden er zijn om te besparen op de hypotheeklasten. Veel mensen denken bij een verandering van hun hypotheek aan het betalen van boeterente. Terwijl het kan lonen om aan je hypotheekverstrekker te vragen of die boete te verspreiden is over een langere tijd, ook wel rentemiddeling genoemd.”

Verbouwing

“Besparingen kunnen echter ook minder voor de hand liggen: 6 op de 10 Nederlanders weet niet dat hun rente mogelijk omlaag kan als hun huis door een verbouwing meer waard geworden is. Ook als iemand aflost op zijn hypotheek, kun hij mogelijk in aanmerking komen voor lagere rente. De hypotheekverstrekker loopt daardoor minder risico en daar profiteer je van als klant. Slechts de helft van de hypotheekeigenaren is hiervan op de hoogte”, aldus Kuijsters.

De historisch lage rente zou mensen moeten aanzetten om naar hun situatie te kijken, vindt Kuijsters. “Wij merken dat dit helaas niet vanzelf gaat, mensen hebben geen helder beeld hoe zij op hun hypotheek kunnen besparen. Terwijl in sommige gevallen het veel minder tijd en moeite kost dan je zou denken. Daarom wijzen wij klanten met onze SNS Hypotheek Looptijdservice actief op de mogelijkheid om dit op een aantal punten te checken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.