‘Schaarste in buitengebied leidt op termijn tot prijsstijgingen’

0

Een lichte daling van transacties, een iets ruimer aanbod: in veel opzichten loopt de reguliere woningmarkt parallel aan de markt van plattelandswoningen en worden beide markten beïnvloed door de conjunctuur.

Richard Roefs, directeur van Bernheze Makelaars: “Toch zijn de kenmerken net even anders. Plattelandswoningen zijn unieke objecten die schaarser zullen worden. Een voorproefje zagen we in 2021 toen de mediane transactieprijs voor een plattelandswoning, mede door de Covid-pandemie, met maar liefst anderhalve ton ofwel 25% steeg. En dat was heel wat meer dan de prijsstijging op de reguliere woningmarkt. Ik denk dat de trend doorzet en voorspel op termijn prijsstijgingen door schaarste op het platteland.”

Daling

De cijfers van de plattelandsmarkt (NVM/Brainbay) spreken volgens Roefs boekdelen. “Zo worden steeds minder plattelandswoningen verkocht. In 2020 waren het er 6.500. Een record. In 2021 nog maar 4.021 en in 2022 3.661. De eerste heft van 2023 start wederom met een lichte daling: in totaal kregen 1.794 woningen een nieuwe eigenaar. Het aanbod is licht verruimd, maar je merkt dat kopers van een plattelandswoning niet over ‘een nacht ijs gaan’. De urgentie en haast zijn minder, men zoekt naar de krenten uit de pap.”

Transactieprijs

De mediane transactieprijs daalde in het laatste halfjaar van 2022 vergeleken met het eerste halfjaar van 2022: van 759.600 naar 690.881 euro. Roefs: “Die daling kan echter heel goed – evenals op de reguliere woningmarkt – geïnterpreteerd worden als het nieuwe ‘normaal’. Immers, in 2021 steeg de mediane transactieprijs met bijna anderhalve ton wel heel snel en buitensporig. Ter vergelijking: in 2020 concludeerden we nog dat de prijzen de afgelopen vier jaar met bijna twee ton waren gestegen. De prijzen stegen dus steeds al, maar in 2021 exorbitant. In de eerste helft van 2023 kwam de mediane transactieprijs uit op 662.215 euro, slechts een lichte daling vergeleken met het jaar daarvoor. Zou hiermee de ‘bodem’ bereikt zijn? Opvallend bij die mediane transactieprijzen is ook het aanzienlijke provinciale verschil: Utrecht staat al jaren aan top als duurste provincie (mediane transactieprijs nu 909.700 euro) en Groningen is hekkensluiter met 392.884 euro. In alle opzichten een enorm verschil met de reguliere markt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.