Samenwerking Stv en AFM

0

De Stichting toetsing verzekeraars (Stv) en de AFM willen overlap beperken tussen de controle op de naleving van de keurmerkeisen en het toezicht van de toezichthouder.

In eerste instantie richten beide partijen zich met een pilot op de eis van duidelijke klantinformatie. De AFM zal bij haar onderzoek naar duidelijke informatie bij de zes grootste verzekeraars voornamelijk uitgaan van de bevindingen van Stv. Na afloop van dit onderzoek kijken beide partijen hoe de samenwerking is bevallen.

In het experiment toetst de stichting de verzekeraars met het Keurmerk Klantgericht Verzekeren op duidelijke klantinformatie bij een inboedelverzekering. Daarbij gaat het onder meer om helder taalgebruik in brieven en brochures en de vindbaarheid van informatie in polisvoorwaarden.

De stichting gebruikt de uitkomsten uiteraard voor de eigen beoordeling. Daarnaast gebruikt de AFM de informatie uit de toetsing voor de beoordeling van verzekeraars voor het Klantbelang Dashboard. Dat betekent dat de betreffende verzekeraars niet twee keer over hetzelfde worden bevraagd en getoetst.

Mogelijk kan de samenwerking er in de toekomst toe leiden dat de AFM bij sommige onderzoeken de informatie rechtstreeks van de Stv ontvangt en niet meer van iedere verzekeraar afzonderlijk. Eind 2013 evalueren de AFM en de Stichting toetsing verzekeraars de samenwerking.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.