Rb-verzekeraar ageert tegen concurrentie

0

Roland Nederland mengt zich in het debat rondom de vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekeraars. De rechtsbijstandverzekeraar vindt het ‘absurd’ dat andere verzekeraars tegenstribbelen.

De media staat er al maanden bol van: de problematiek bij rechtsbijstandverzekeraars rondom de vrije advocaatkeuze. Volgens het Europese Hof van Justitie heeft iedere rechtsbijstandverzekerde bij een ‘gerechtelijke of administratieve procedure’ recht op een advocaat naar keuze, ook als het niet verplicht is een advocaat in te schakelen.

Roland: “Nu is de vraag gerezen wanneer er precies sprake is van een ‘administratieve procedure’. Terwijl de Hoge Raad zich over deze kwestie buigt, richten de meeste rechtsbijstandverzekeraars zich op het fors verlagen van de maximale vergoedingen en het ageren tegen de beschermde marktpositie van advocaten. Alle zeilen worden bijgezet om de stijging van de schadelast, door het toenemende aantal verzekerden dat een eigen – dure – advocaat wenst, te beperken.”

Claudia van de Kuil, sales manager: “Juristen van rechtsbijstandverzekeraars hebben vaak te maken met een gigantische werkdruk. Een jurist die op jaarbasis honderden zaken moet behandelen is geen uitzondering. Bij ondernemingszaken wordt het dan wel heel moeilijk om het onderste uit de kan te halen. Kansrijke zaken worden onnodig verloren of onvoldoende afgehandeld. Dit zou nooit gebeuren wanneer een externe advocaat of een jurist met voldoende vrijheid de zaak kan behandelen.”

Dat de meeste verzekeraars de maximale vergoedingen voor externe juridische kosten hebben verlaagd is volgens Van de Kuil een flinke belemmering van het doel van vrije advocaatkeuze. “Een advocaat wil de zaak tot op de bodem uit kunnen zoeken en tot de hoogste instantie kunnen procederen. Hiervoor zijn een reëel totaal kostenmaximum en reëel maximum uurtarief noodzakelijk.”

Tot slot geeft Van de Kuil aan dat het voor een goede verdediging onontbeerlijk is om bij een juridisch geschil direct, alvorens het tot een gerechtelijke procedure komt, de meest geschikte advocaat te kunnen kiezen.

Roland Nederland heeft haar verzekerden overigens altijd al volledig vrije advocaatkeuze geboden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.