Promotieonderzoek naar digitale inclusie en armoede

0

Het Centrum voor Digitale inclusie van de Universiteit Twente ontwikkelt een aanpak die mensen met weinig financiële mogelijkheden in staat stelt om digitaal mee te doen. Het ING Nederland fonds maakt dit vier jaar durende promotieonderzoek naar digitale inclusie en armoede mogelijk.

De wereld om ons heen digitaliseert razendsnel. Het internet biedt veel kansen om stappen vooruit te zetten. Online interacties kunnen bijvoorbeeld leiden tot het vinden van werk, het volgen van een opleiding, een gezonder leven, een verbeterde financiële situatie of het leggen of versterken van contacten.

Volgens Alexander van Deursen, hoogleraar communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente en oprichter van het Centrum voor Digitale Inclusie, blijkt echter dat internetgebruik de groeiende sociaaleconomische ongelijkheid weerspiegelt. “De middelen die wij tot onze beschikking hebben, denk aan geld, een netwerk, gezondheid, of opleidingsniveau, hebben invloed op de manier waarop internet wordt gebruikt. Hoe minder middelen een mens heeft des te minder hij profiteert van internet. Mensen die toch al in kwetsbare posities verkeren worden zo nog verder benadeeld”, aldus Van Deursen.

Verloop van het onderzoekstraject

Het doel van het onderzoek is allereerst om te onderzoeken hoe mensen met een laag inkomen kunnen profiteren van de mogelijkheden die internet biedt waardoor zij hun maatschappelijke positie kunnen verbeteren. Het betreft mensen die met dit lage inkomen een gezin moeten onderhouden en te weinig financiële mogelijkheden hebben voor minimaal noodzakelijke goederen en voorzieningen als eten of een goede woning. De betrokken onderzoekers gaan de komende vier jaar vaststellen waar de belangrijkste behoeften liggen bij deze doelgroep. Hier gaat het vooral over de uitdagingen in termen van economisch, cultureel, sociaal en persoonlijk welzijn, maar ook over belemmeringen in termen van motivatie, materiële toegang, vaardigheden en gebruik.

Het tweede doel is om met behulp van de resultaten een wetenschappelijk onderbouwde aanpak te ontwerpen, waarmee publieke initiatieven die armoede en digitale inclusie nastreven worden ondersteund. Deze integrale interventie wordt in het traject toegepast en op effectiviteit beoordeeld. Uitgangspunt is dat de interventie als standaard kan gaan gelden voor beleid ten aanzien van digitale inclusie. Om dit te toetsen worden zowel organisaties die met achterstandsgroepen werken om sociale problemen aan te pakken, als organisaties die digitale inclusie nastreven betrokken bij het onderzoek.

Effectieve aanpak

Het ING Nederland fonds is in 2015 opgericht en zet zich namens ING in voor een Nederland waarin iedereen digitaal kan meedoen, mensen financieel gezond en zelfredzaam zijn en werk voor iedereen bereikbaar is. “Hoewel we in Nederland tot de top van Europa behoren wat betreft internet toegang, is het ook belangrijk stil te staan bij wat de impact is als mensen niet digitaal mee kunnen doen”, zegt Kirsten Ottens, directeur ING Nederland fonds. “Wij zetten ons in voor een Nederland waarin iedereen digitaal en financieel zelfstandig is. Het Centrum voor Digitale Inclusie van de Universiteit Twente is hier al volop mee bezig. Met deze gezamenlijke investering zetten we in op het vinden van een effectieve aanpak.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.