Positieve vibe op HypoVak 2015

0

Met in totaal 1.122 bezoekers  (congres en via de livestream) was HypoVak 2015 op 28 mei een groot succes te noemen. Vooral de positieve vibe was opvallend te noemen. Dat was dan ook alle reden toe: het gaat goed met de economie en de huizenmarkt en de rol van de financieel adviseur wordt in de toekomst steeds belangrijker.

Voor aanvang van het plenaire ochtendprogramma verzamelden de hypotheekadviseurs zich op de levendige beursvloer. Hier werd het meest actuele nieuws besproken. Want alsof het zo afgesproken was, bracht het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) deze vroege ochtend van HypoVak 2015 zijn advies naar buiten, om de geleidelijke afbouw van de Loan-to-Value (LTV) limiet voor hypotheken met 1%-punt per jaar na 2018 voort te zetten, totdat in 2028 een niveau van 90% is bereikt.

Viraal op social media
Niet alleen dagvoorzitter Jort Kelder haakte hierop in, het was ook koren op de molen van de eerste keynote spreker, econoom Mathijs Bouman. Zijn betoog om meer pensioenvermogen in de Nederlandse economie te pompen ging viraal op social media. Maar ook zijn overtuiging dat de potentiële vraag naar een breder financieel advies zal toenemen, werd goed ontvangen. De econoom staat tenslotte bekend om zijn kritische houding ten opzichte van de financiële dienstverlener.

Het plenaire debat stond in het teken van de consument. Een reeks getoonde straatinterviews met consumenten vormde de inleiding voor een aantal prikkelende stellingen. Het debat kreeg een opvallende wending toen panellid Jurjen Oosterbaan (Bureau D&O) de microfoon ter hand nam en pleitte voor keuzevrijheid bij het betalen van de adviesfee. Hij kreeg hiervoor (onder voorwaarden) steun van de panelleden Bart Combée (Consumentenbond) en Rob Mulder (VEH). Adviseur en panellid Nico van Koesveld was minder gecharmeerd van dit idee en ook in de zaal was er verdeeldheid.

Masterclasses
Na het plenaire ochtendprogramma vervolgden de bezoekers hun weg richting de masterclasses. Ook vanuit deze zalen werden de meest interessante zaken veelvuldig gedeeld via social media. Het plenaire middagprogramma werd geopend door keynote spreker Jurjen Oosterbaan. Tijdens zijn betoog liet hij een aantal van zijn eigen waarnemingen over de hypotheekmarkt de revue passeren. De meest in het oog springende daarvan was zijn opmerking dat de after sales bij hypotheekadvies wat meer aandacht verdient.

Hypotheek Business Club
Keynote spreker Leo Stevens sloot het plenaire programma met een gepassioneerd betoog over het huidige fiscale stelsel af. Een betoog waarbij de bezoekers de volle drie kwartier op het puntje van hun stoel zaten. Hierna kreeg Magda van Veen van Van Dorsten Hypotheekadviseurs een iPad uitgereikt. Zij was een van de hypotheekadviseurs die had deelgenomen aan het onderzoek dat Teuwen Schouten in opdracht van TRIPLE i, Investment Publishers, de uitgever van InFinance, heeft uitgevoerd onder 8.500 hypotheekadviseurs. Hierin stond de vraag centraal of er behoefte bestaat aan een kennisclub en welke diensten deze kennisclub zou moeten aanbieden. De uitkomst van het onderzoek was positief en dat bleek ook tijdens de lancering van de Hypotheek Business Club op HypoVak. Aan het einde van de dag stond de teller al op ruim 1.100 geregistreerde Clubmembers.

Tijdens de feestelijke borrel na afloop werd de dag op de beursvloer nog eens goed doorgenomen. Ook kwamen de eerste aanmeldingen voor volgend jaar al binnen. HypoVak 2016 wordt gehouden op donderdag 26 mei 2016. De inschrijving is geopend!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.