Politiek komt met schijnoplossing

0

Twee jaar loondoorbetaling, het vormt een forse drempel voor ondernemers om personeel aan te nemen. Vooral kleinere werkgevers ervaren de risico’s en verantwoordelijkheden als een te zware belasting en kiezen voor alternatieven. De politiek heeft besloten werkgevers tegemoet te komen.

Dat schrijft Marcel Moons, bestuurslid bij De Goudse Verzekeringen, in zijn Visie op 2016 voor de InFinance special Visies & Kansen 2016.

“Ondernemers met minder dan tien werknemers krijgen de mogelijkheid om het tweede ziektejaar publiek te verzekeren. Het UWV neemt dan het financiële risico en de re-integratieverplichtingen over. De werkgever betaalt hiervoor waarschijnlijk een sectorale premie. Daar staat tegenover dat hij voor zijn verzuimverzekering dan alleen nog premie betaalt voor het eerste ziektejaar.”

“Het voorstel is wat mij betreft een schijnoplossing. De ondernemer is misschien wel van een verplichting af, maar zal uiteindelijk toch voor de kosten opdraaien via de publieke premie. De ondernemers die nu een verzuimverzekering hebben, kunnen nu een beroep doen op ondersteuning van adviseurs, re-integratiebegeleiders en verzekeraars. Deze hebben hetzelfde belang als de ondernemer: ziekteverzuim zo laag mogelijk houden.”

Eerlijker verdeling
“Er zijn oplossingen die marktbreed veel meer impact kunnen hebben. Bijvoorbeeld een eerlijker verdeling van de pijn tussen werkgever en werknemer, door de hoogte van loondoorbetaling te verlagen. Daardoor wordt de werknemer gestimuleerd om eerder weer aan het werk te gaan. Ook zou het nieuw in het leven geroepen transitiebudget verplicht ingezet moeten worden bij re-integratie naar ander werk. Hierbij is het van belang dat we sneller vaststellen dat terugkeer naar huidig werk niet meer mogelijk is.”

“Laten we te snelle, ondoordachte aanpassingen in deze wetgeving voorkomen, anders gooien we het kind met het badwater weg. Voor ons als dienstverleners geldt dat we nog meer werk moeten maken van het ondersteunen van ondernemers en hun personeel. Ondernemers zijn het meest gebaat bij het voorkomen van al die ellendige verplichtingen door het voorkomen van verzuim. Het voorkomen van verzuim zou nog meer onze core business moeten zijn. Dan kunnen ondernemers zich bezig houden met die van hen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.