‘Ontlast mkb bij verplichtingen ziekteverzuim’

0

MKB-Nederland is blij dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat werkgevers in het midden- en kleinbedrijf worden ontlast bij ziekteverzuim van personeel. Dat bleek bij een overleg met minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De ondernemersorganisatie vindt dat werkgevers te veel verplichtingen hebben op het gebied van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Die werken als een ‘afbreker’ van werkgelegenheid. “Bij ziekte moeten werkgevers het loon gedurende twee jaar doorbetalen. Daarnaast moeten zij de re-integratie van hun werknemer stimuleren en daar een verslag van bijhouden. Daar gaat veel tijd, geld en energie in zitten”, aldus MKB-Nederland.

Groeitips
Volgens de ondernemersorganisatie heeft vooral het mkb heeft moeite om dat op te brengen. “Het huidige systeem maakt het onaantrekkelijk om personeel aan te nemen. Dit bleek ook uit de vele groeitips die MKB-Nederland ontving voor premier Rutte tijdens de Week van de Ondernemer in april.”

“Bovendien heeft nog geen kwart van het verzuim deels of hoofdzakelijk met werk te maken, blijkt uit cijfers van het CBS. De verantwoordelijkheden voor en de kosten van het verzuim zouden daarom beter verdeeld moeten worden over werkgever, verzuimverzekeraar en werknemer”, vindt MKB-Nederland. “Zo zouden werknemers meer dan nu zelf actief moeten re-integreren en daar ook op afgerekend moeten worden.”

Werkgeverslasten terugdringen
MKB-Nederland lobbyt al lang voor het terugdringen van de werkgeverslasten bij ziekteverzuim. In februari publiceerde de ondernemersorganisatie ‘Kansrijk – de groeiagenda voor ondernemerschap in het mkb’. MKB-Nederland: “De loondoorbetaling bij ziekte van een werknemer moet terug van twee naar één jaar, waarbij de werkgever de premielasten voor het eerste halfjaar voor zijn rekening neemt en de werknemer voor het tweede, is een van de voorstellen die MKB-Nederland daarin doet.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.