NIBC terug op hypotheekmarkt

0

De concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt wordt weer iets groter. Vanaf dinsdag mengt de Haagse zakenbank NIBC zich op de consumentenmarkt met een eenvoudige annuïtaire hypotheek, later volgen waarschijnlijk meer hypotheekvormen. Onder eigen label worden via De Hypotheker, De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek annuïteitenhypotheken verkocht met als belangrijkste kenmerk een scherpe rente en een automatische daling van de rente als de lening in een lagere risicoklasse terechtkomt door aflossingen. Zo maakt Dat maakte NIBC, vooral bekend als zakenbank, dinsdag bekend.

 NIBC was sinds medio jaren negentig actief  met het verstrekken van ‘white label’-hypotheken. ,,Maar in 2007 zagen we de eerste signalen van de crisis en concludeerden we dat we onze activiteiten niet op dezelfde manier konden doorzetten. We hebben daarna alleen nog bestaande klanten bediend”, zegt directeur consumer banking Michel Kant.

Zes jaar later ziet NIBC weer muziek in de Nederlandse hypotheekmarkt. Kant denkt dat de huizenprijzen inmiddels de bodem hebben bereikt. ,,Bovendien blijft er een tekort aan huizen en door de lage prijzen en de lage rente is de betaalbaarheid van woningen goed. Daarom denken wij dat dit een mooie tijd is om weer de hypotheekmarkt op te gaan.” Dat gebeurt voor het eerst onder eigen label: NIBC Direct. Dat is in de spaarmarkt inmiddels een sterk merk geworden met 300.000 klanten in Nederland, België en Duitsland. Die zijn goed voor € 8,2 mld aan spaargeld. 

Het eerste product waarmee NIBC Direct de hypotheekmarkt opnieuw bestormt, is een annuïteitenhypotheek. ,,Als de klant aflost en daarmee in een lagere loan to value-klasse terechtkomt, gaat hij automatisch minder rente betalen, ook tijdens een rentevaste periode”, zegt Kant. ,,Dat vinden we eerlijk, want wij lopen dan direct minder risico. Normaal gesproken profiteer je als klant niet tijdens een rentevaste periode.” Het tweede belangrijke punt van de NIBC Direct-hypotheek is de scherpe rente. ,,Wij willen bij de start bij een rentevaste periode van 5 en 10 jaar en bij NHG op één staan in de rentelijstjes”, zegt Kant.

Het is niet te verwachten dat de bank met het hardnekkige aura van chique zakenbank de markt op zijn kop gaat zetten. NIBC wil slechts ’enkele procenten’ van de markt voor woninghypotheken bedienen, zegt Kant. „Wij zullen op de nummer één positie binnenkomen, maar we gaan niet structureel prijsvechter zijn. Wij zullen niet altijd de goedkoopste zijn, maar bieden structureel een scherpe rente.”

De stap op de markt voor woninghypotheken is ingegeven door de wens om het consumentenprofiel van de zakenbank uit te bouwen, zegt Kant. „We zijn in 2008 gestart met de consumententak NIBC Direct voor spaarrekeningen. Op 1 januari 2009 hadden we al €1 miljard aan spaargeld binnen. Inmiddels zijn we met NIBC Direct ook actief in België en Duitsland, en hebben we 300.000 klanten die €8 miljard aan spaargeld bij ons hebben staan. Dat willen we uitbouwen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.