Nederlands verzekeringsgarantiestelsel ‘nu niet zinvol’

0

Het opzetten van een nationaal Insurance Guarantee Scheme (IGS) is momenteel niet zinvol. Dat concludeert minister Van Weyenberg van Financiën na een verkenning. Als zo’n garantiestelsel voor klanten van verzekeraars al zou worden ingevoerd, dan kan dit het beste gebeuren in Europees verband.

Dat schrijft Van Weijenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Een IGS is een garantiestelsel voor het geval een verzekeraar faalt door bijvoorbeeld faillissement of bij een doorstart. Het idee van het opzetten van een Nederlandse IGS werd geopperd door onder andere de Evaluatiecommissie Conservatrix, die was ingesteld naar aanleiding van het faillissement van de levensverzekeraar Conservatrix Levensverzekeringen. Het ministerie van Financiën heeft daarna de wenselijkheid en kosten en baten van zo’n nationaal IGS onderzocht. Daar zijn DNB, de AFM, het Verbond van Verzekeraars, de Consumentenbond en de Pensioenfederatie bij betrokken, alsook de ministeries van SZW en VWS.

Eén van de conclusies is dat klanten van verzekeraars al goed beschermd zijn via de huidige regelgeving zoals het toezichtskader Solvency II en de Wet herstel en afwikkeling verzekeraars. Daarnaast bleek uit een in opdracht van het ministerie uitgevoerd KPMG-onderzoek dat een IGS in Nederland weliswaar betaalbaar is voor schadeverzekeringen, maar zeer kostbaar voor levensverzekeringen: het kan leiden tot 14% hogere premies.

Als een IGS wordt ingevoerd heeft het bovendien de voorkeur dat dit gebeurt in Europees verband. Van Weyenberg: “Gelet op het Europese karakter van de verzekeringsmarkt is een EU-brede coördinatie immers noodzakelijk voor een goed niveau van polishouderbescherming. Als gevolg van de Europese interne markt voor verzekeringsproducten sluiten steeds meer consumenten verzekeringen af bij verzekeraars die niet in Nederland, maar in een andere EU-lidstaat zijn gevestigd. Dit betekent dat Europese minimumharmonisatie wenselijk is. […] Het nationaal opzetten van een IGS zie ik gelet op het voorgaande derhalve nu niet als zinvol.”

De Europese Commissie zal binnen 24 maanden een rapport en eventuele wetgeving over IGS publiceren.

Het Verbond laat weten blij te zijn met dit lobbyresultaat.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.