‘Maak vaste overbruggingsrente bij meeneemhypotheek mogelijk’

0

Ingage Franchise stelt dat we niet te veel moeten focussen op het vergelijken van het huidige aantal woningverkopen en hypotheekaanvragen met dat van vorig jaar, omdat de jaren 2020-2022 ‘ongewoon’ waren, met eerst een extreem lage rente en daarna een extreem snelle stijging van de hypotheekrente.

In de nieuwe Kwartaalmonitor schrijft Ingage Franchise dat het daarom meer realistisch is om de cijfers te vergelijken met de periode van 2017-2019. “In vergelijking met die jaren blijft de groei van de hypotheekmarkt in verband met woningverkopen in het eerste halfjaar van 2023 tot nu toe ongeveer 15% achter.” De cijfers over het tweede kwartaal laten zien dat het ingezette herstel in het eerste kwartaal van dit jaar, zich heeft voortgezet in het tweede kwartaal. Zowel starters als doorstromers laten een stijging zien van meer dan 10% in het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar.

Ingage: “Overheidsmaatregelen op de verhuurmarkt lijken positief uit te pakken voor koopstarters, omdat er meer woningen beschikbaar zijn en er minder concurrentie is bij het bieden op een woning. Doorstromers profiteren van de meeneemhypotheek, waarmee ze de lage rente van hun huidige hypotheek kunnen behouden bij de aankoop van een nieuwe woning.”

Vaste overbruggingsrente

Gezien het grote belang van de meeneemhypotheek roept Ingage Franchise de geldverstrekkers die dat nog niet hebben op, om een vaste overbruggingsrente bij meeneemhypotheken mogelijk te maken voor hun klanten. “Doorstromers kunnen nu dubbel geraakt worden door hun overbruggingsrente én de rente op hun oude hypotheek in geval van een meeneemhypotheek. In korte tijd kunnen hun maandlasten daardoor met honderden euro’s per maand toenemen. Zeker bij een langere periode met dubbele lasten (oude en nieuwe hypotheek en overbrugging) kan dat een lelijke streep door de rekening zijn, zoals bij de koop van een nieuwbouwwoning.

Veel aanbieders hanteren al in plaats van een variabele overbruggingsrente, een één of twee jaar vaste overbruggingsrente. Maar niet alle geldverstrekkers, terwijl dit in de tegenwoordige rentemarkt een wereld van verschil kan betekenen voor huizenkopers met een nog te verkopen huidige woning.”

Pas ook rentemiddeling toe

Een tweede veel voorkomend knelpunt dat geldverstrekkers volgens Ingage Franchise kunnen wegnemen, is de toetsrente waarmee de leencapaciteit wordt berekend. “Stel dat een consument nog een hypotheekrente heeft met een resterende duur van acht jaar tegen 1%. De wet schrijft dan voor dat de geldverstrekker in dat geval op 5% moet toetsen, omdat de hypotheekrente korter dan tien jaar vaststaat. Door middeling zou de rente kunnen worden verlengd tot 10 jaar: de consument betaalt in dat geval niet 1% maar bijvoorbeeld 2%. Het grote voordeel is dat er dan ook mag worden getoetst op 2%. Dat kan tienduizenden euro’s schelen in leencapaciteit. Het probleem is echter dat bijna geen enkele geldverstrekker de afgelopen jaren nog meewerkt aan rentemiddeling.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.