Inflatie stijgt naar 1,6% in november

0

Consumentengoederen en -diensten waren in november 1,6% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS.

In oktober was de inflatie -0,4%. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De stijging van de inflatie betekent niet dat de prijzen in november 2023 zijn gestegen ten opzichte van oktober 2023. De CPI geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een maand eerder. Prijzen voor consumenten waren in november 1,0% gedaald ten opzichte van oktober.

Energieprijzen

De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Exclusief energie bedroeg de inflatie 4,2%. In oktober was dat 5,1%. De inflatie zonder energie en motorbrandstoffen piekte in februari en maart met 8,1% en is sindsdien gedaald. De stijging van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkeling van energie. Energie was in november weliswaar 43% goedkoper dan vorig jaar, maar in oktober waren de prijzen 58% lager dan een jaar eerder. De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Dit komt met name door de hoge prijzen vorig jaar. In de tweede helft van 2022 namen de energieprijzen in de CPI fors toe, met een piek in oktober 2022. Mede daardoor werd er in die periode een hele hoge inflatie gemeten. De prijzen van energie in de CPI zijn nu een stuk lager dan in 2022. Omdat de inflatie wordt gemeten als de ontwikkeling van de prijzen ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar, valt de inflatie nu lager uit.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.