Hypotheekschuld beduidend hoger dan uit cijfers blijkt

0

Begin 2011 waren er 4,2 miljoen huishoudens met een eigen woning. Bij ruim één miljoen was de waarde van deze woning op dat moment lager dan de fiscale hypotheekschuld. Sinds 2008 is het aandeel huishoudens met een woning met onderwaarde bijna verdubbeld: van 13% tot 25%. De onderwaarde kan oplopen tot bijna 30.000 euro.

Commentaar: De cijfers uit het onderzoek geven een veel te rooskleurig beeld, omdat de prijsdaling vanaf begin 2011 niet is meegenomen. De onderwaarde is dan ook beduidend hoger dan uit het onderzoek van het CBS blijkt.

Huishoudens met onderwaarde eigen woning, 1 januari

Onderwaarde vooral bij jongere huishoudens

Bij bijna zes op de tien eigen woningen die onder water staan, is de eigenaar jonger dan 40 jaar. Deze groep heeft het eigen huis vaak gekocht in de periode vlak voordat de huizenprijzen gingen dalen en heeft nog maar een (klein) deel van de hypotheekschuld afgelost. Van de huizenbezitters onder de 40 jaar, is er bij 60% sprake van onderwaarde van de eigen woning. Bij de huishoudens met een hoofdkostwinner tussen de 25 en 30 jaar is dat zelfs drie kwart. Onder 65-plussers is het aandeel met onderwaarde minder dan 2%.

Huishoudens met onderwaarde eigen woning naar leeftijd hoofdkostwinner, 1 januari 2011

Onderwaarde het hoogst bij hoofdkostwinner van 25 tot 35 jaar

In de gevallen waarin de waarde van de eigen woning lager is dan de fiscale hypotheekschuld, gaat het gemiddeld om een bedrag van 13 duizend euro. Bij jonge huishoudens staat de eigen woning niet alleen het vaakst onder water, ze hebben gemiddeld ook de hoogste onderwaarde. Begin 2011 bedroeg de gemiddelde onderwaarde bij een huiseigenaar tussen de 25 en 35 jaar bijna 30 duizend euro. Bij een 65-plushuishoudens was dat slechts zo’n duizend euro.

Gemiddelde onderwaarde eigen woning naar leeftijd hoofdkostwinner, 1 januari 2011

Onderzoek: Jack Claessen en Reinder Lok, CBS

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.