Forse stijging hypotheken met NHG

0

De stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft in 2014 123.384 nieuwe hypotheken met NHG geregistreerd, een stijging van 16% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Volgens WEW is deze stijging grotendeels te verklaren door het aantrekken van de woningmarkt, zo is in het jaarverslag te lezen. Door de verlaging van de kostengrens per 1 juli 2014 naar 265.000 euro werd de toename enigszins getemperd. Het totale garantievermogen NHG (aankoop en woningverbetering) is in 2014 toegenomen met bijna 30 miljoen euro en stond eind vorig jaar op ruim 808 miljoen euro.

De opbouw van het fondsvermogen is bedoeld om onder ongunstige conjuncturele omstandigheden verliezen op te vangen. Vanuit die rol heeft het WEW, naar eigen zeggen, net als in voorgaande jaren toegevoegde waarde geleverd. “Voor de meer dan 100.000 gezinnen die een veilige en verantwoorde lening hebben afgesloten voor de aankoop of verbetering van hun huis, voor de bijna 4.000 gezinnen die een kwijtschelding van hun restschuld hebben ontvangen, voor de ruim 300 gezinnen waarvoor in samenwerking met geldverstrekkers woningbehoud is gerealiseerd en voor de geldverstrekkers waarvoor substantiële verliezen zijn afgedekt”, aldus de stichting.

Gedwongen verkoop
Het WEW heeft zich in 2014 actief ingezet voor woningbehoud voor de consument, zodat een gedwongen verkoop met verlies in veel gevallen werd voorkomen. “Een van de middelen die de stichting hiervoor inzet, is financiële ondersteuning om de hypotheeksom te verlagen. Daardoor passen de maandlasten weer bij het inkomen. In 2014 zijn in totaal 244 huishoudens door een financiële bijdrage van de stichting geholpen hun woning te behouden.”

Hoewel het voorzichtige herstel van de koopwoningenmarkt in 2014 door lijkt te zetten in 2015, verwacht het WEW dat de effecten van de crisis zich de komende maanden met vertraging manifesteren. Daarom houdt het WEW rekening met een verdere groei van het aantal verliezen in 2015.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.