Fietsverzekering in stad veel duurder

0

Een fiets verzekeren tegen diefstal is in de grote steden veel duurder dan daarbuiten, terwijl in grote steden niet evenredig meer fietsen worden gestolen. Dat blijkt uit onderzoek in de Consumentengids van juni.

Er is niet één verzekering voor iedereen de beste keuze: premies verschillen sterk, zelfs bij dezelfde verzekeraar per regio. Vergelijken loont daarom bij deze verzekeringen beslist de moeite, aldus de Consumentengids.

Volgens de gids van de Consumentenbond rekenen verzekeraars verschillende premies per regio, maar deze verschillen zijn onlogisch. Een fiets van €750 voor 3 jaar verzekeren kost in Amsterdam grofweg €180, tegen €90 in bijvoorbeeld Harlingen.

Volgens de verzekeraars volgen de premies het diefstalrisico, maar diefstalcijfers van het CBS laten een ander beeld zien: in Amsterdam worden ongeveer 9 fietsen gestolen per 1000 inwoners, in Harlingen ligt dat aantal hoger, namelijk 9,3. Het landelijk gemiddelde is 7,4 en er zijn uitschieters zoals in de gemeente Bussum waar 15,4 fietsen per 1000 inwoners verdwijnen.

Ook andere factoren spelen een rol bij het bepalen van de premie. De leeftijd van verzekerden is soms een factor, naast uiteraard de nieuwwaarde van de fiets en het soort fiets. Voor e-bikes bestaan aparte verzekeringen waarvan de premies doorgaans lager en minder complex zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.